Yunet
 

Kultura

Nagrada "Dejan Medaković" Emiru Kusturici za knjigu "Vidiš li da ne vidim"

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. decembar 2022. • 11:43 •

Nagrada

Žiri za dodelu nagrade „Dejan Medaković“ doneo je jednoglasnu odluku da nagradu „Dejan Medaković“ Izdavačkog preduzeća „Prometej“ za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice Vidiš li da ne vidim u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022).

Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis u životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega  potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti. To je, istovremeno, knjiga o vlastitom odrastanju i detinjstvu:
„Ako vam ćelije nisu umršene u nuklearnu narcisoidnost dinarskog tipa i ako ste rođeni u kotlini i karakazanu istorije kao što je Sarajevo, teško je izbjeći faze orijentalne melanholije. Kada bi me stigli takvi talasi, često mi je pred oči stizala slika onog tipa iz bioskopa, i čuo sam: ’Vidiš li da ne vidim’. Gubio se moj pogled na vidik. To su bile, u stvari, one besane noći i nezadovoljstvo vlastitim radom i sumnje koje su iz ’Vidiš li da ne vidim’ preodoljene u odgovor ’vidim da ne vidim’.“
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad