Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba plakata „Tolerancija“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. decembar 2022. • 18:16 •

Otvorena izložba plakata „Tolerancija“

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe plakata „Tolerancija“ autora Mirka Ilića, najznačajnijeg grafičkog dizajnera sa prostora bivše Jugoslavije.

Reč je o putujućoj izložbi koja obuhvata plakate dizajnera iz celog sveta i koja je do sada održana 144 puta u mnogim gradovima Evrope i sveta.
- Izuzetno mi je drago što je Grad Novi Sad ponovo domaćin izložbi „Tolerancija”. Značaj  ove izložbe ogleda se u činjenici da su svetski autori na originalan i kreativan način dali umetnički doprinos promišljanjima o uvek aktuelnoj temi. Glavna karakteristika ove izložbe je snažna poruka koju šalje. Poruka je veoma jednostavna i ona glasi da svi ljudi imaju jednaka prava i da niko ne sme biti diskriminisan po bilo kom osnovu. Nažalost, svedoci smo kršenja osnovnih ljudskih prava u svim delovima sveta, pa je zato još veća važnost promocije humanističkih vrednosti u svakoj prilici, u svakodnevnom životu i ličnim primerom. Zato je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture pravi domaćin ovakvom događaju, jer deli isti cilj, a to je maksimalna humanizacija društva i odnosa među ljudima – istakao je Dalibor Rožić.
U svakom gradu u kojem je „Tolerancija“ predstavljena, najistaknutiji dizajneri iz te zemlje učestvuju u izložbi, a izložbi u Novom Sadu su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i autor jednog od plakata, dizajner Stefan Gajić.
Plakati će biti izloženi u holu Železničke stanice, a svi zainteresovani građani moći će da ih pogledaju do 10. januara 2023. godine.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad