Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba „Šumanović i Bosilj: od poetskog realizma do simboličke naive”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. decembar 2022. • 18:29 •

Otvorena izložba „Šumanović i Bosilj: od poetskog realizma do simboličke naive”

Izložba „Šumanović i Bosilj: od poetskog realizma do simboličke naive” danas je svečano otvorena u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Otvarajući izložbu, načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović podsetio je da su tokom prethodne decenije u galerijama Ratničkog doma, u drugim formatima, s ponosom predstavljena dela ovih autora, koja su srpsku umetnost ovenčali svetskom slavom.
– Izložba koja je pred nama donosi novi pogled na stvaralaštvo dvojice umetnika koji, iako pripadaju različitim pravcima i stilovima, danas stoje jedan spram drugog, ili, bolje reći - jedan sa drugim. A i mi smo tu, među njima, da, kao nezaobilazni element ovog svojevrsnog trojstva - posvedočimo istinskoj umetnosti u ovom zdanju koje baštini kulturu i tradiciju i slovi za vernog čuvara srpskog vojnog etosa – rekao je pukovnik Zogović.
On je tom priliko izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su u predhodnoj godini, u Galerijama Doma Vojske Srbije, poklonici umetnosti imali priliku da uživaju u delima neprolazne umetničke vrednosti najvećih srpskih slikara.
– Postavka „Od poetskog realizma do simboličke naive“ na najbolji mogući način, spaja kraj godine s početkom nove, od koje očekujemo, i potrudićemo se, da bude široke ruke kad je reč o ovakvim i sličnim događajima, koji glorifikuju talenat i neprolazne vrednosti i one slojeve ljudskog postojanja - vidljive samo senzitivnom, umetničkom oku. Na kraju, Vojislav Đurić kazao je da je Sava Šumanović pariske poglede doneo u Šid, a Ilija Bosilj šidske - razneo širom sveta. Mi smo vam sve te poglede, kao dragocene darove, doneli i predstavili u Domu Vojske Srbije – istakao je načelnik Uprave za odnose sa javnošću i svečano otvorio izložbu.
Autorka Ljubinka Pantić naglasila je da je osnovna ideja autora izložbe bila da se Šid predstavi u najboljem svetlu, a da su upravo Sava Šumanović i Ilija Bašičević Bosilj najprepoznatljiviji kada se govori o ovom gradu.
Direktorka Galerije slika „Sava Šumanović“ Jovana Lakić zahvalila je Ministarstvu odbrane na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji i naglasila da je ova izložba posebna jer se po prvi put dva velikana, Šumanović i Bosilj, predstavljaju zajedno.  
Postavku, koja je nastala u saradnji Medija centra ,,Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane sa Galerijom slika ,,Sava Šumanović” i Muzejom naivne umetnosti ,,Ilijanum”, čine 38 odabranih dela Save Šumanovića sa dokumentarnom građom i 48 dela Ilije Bašičević Bosilja nastalih u periodu od 1957. do 1970. godine.
Autori izložbe, Ljubinka Pantić iz Galerije slika ,,Sava Šumanović” i Radovan Sremac iz Muzeja naivne umetnosti ,,Ilijanum”, predstavili su dela ovih umetnika u kontekstu geografskog porekla u kome su živeli i stvarali, pružajući beogradskoj publici jedinstven umetnički doživljaj i priliku da se upoznaju sa kulturnom baštinom Šida.
Posetioci Galerije Doma Vojske u Beogradu imaće priliku da uživaju u izboru radova dva šidska umetnika do 31. januara 2023. godine, kao i da prisustvuju autorskim vođenjima koja će biti organizovana 10. i 24.  decembra i 21. i 28. januara, sa početkom u 13 časova.
 

 

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad