Yunet
 

Kultura

Otvorena izložba „Povratak u centar” u Eđšegu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 1. decembar 2022. • 20:57 •

Otvorena izložba „Povratak u centar” u Eđšegu

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe „Povratak u centar” posvećenoj desetogodišnjici obnove Kulturne stanice Eđšeg.

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što prisustvujem izložbi posvećnoj jubileju obnove Kulturne stanice Eđšeg kojoj je pre deset godina vraćen stari sjaj. Tako je Eđšeg vratio epitet popularnog mesta za okupljenje u gradu, i u njemu je realizovano više od 1700 događaja, predstavilo se preko 25 hiljada umetnika, a programe je ispratilo oko sto hiljada posetilaca. Kulturne stanice prepoznate su kao inovativan i autentičan kulturni model sa ciljem da kultura iz centra stigne do najudaljenijih delova grada. Primer za to su kulturne stanice u Bukovcu, Rumenki i Klisi. Kroz decentralizaciju kulture, svaki sugrađanin je uključen u kreiranje nove kulturne slike grada što je od izuzetnog značaja za Evropsku prestonicu kulture. Kulturne stanice predstavljaju nove mostove kulture koji povezuju i uključuju građane, umetnike, organizacije i ustanove kulture, a nastavićemo da ih otvaramo gde god to bude bilo potrebno - rekao je Dalibor Rožić.
Eđšeg je nekad bio sedište Novosadskog građanskog streljačkog društva, i mesto gde su njegovi članovi mogli da praktikuju gađanje u metu iz puške, a pored pored sportsko-takmičarske i rekreativne uloge, on je građanima služio i za uživanje u koncertima, balovima i obrazovnim programima. Izložba je realizovana u saradnji sa Muzejom Vojvodine, a prikazuje streljačke spomen-mete, pravljene za nekadašnje pobednike streljačkih takmičenja. Publika će imati priliku da upozna odličja koja su predstavljala pobednike takmičenja u scenama povezanim sa streljaštvom i lovom. Izložba će trajati do 12. januara 2023. godine i svi zainetresovani posetioci će moći da je pogledaju radnim danima od 10 do 18 časova.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad