Yunet
 

Kultura

Zaživeo novi prostor Francuskog instituta u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. novembar 2022. • 21:29 •

Zaživeo novi prostor Francuskog instituta u Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas sa predsednikom Senata Francuske Žerarom Laršeom i fransuckim ambasadorom Pjerom Košarom novi objekat Francuskog instituta u Novom Sadu i istakli odličnu saradnju Novog Sada i Vojvodine sa francuskom ambasadom.

U saopštenju Grada Novog Sada se ističe da su Ðurić i Mirović sa francuskim gostima razgovarali o značaju saradnje na svim nivoima, od državnog, do pokrajinskog i lokalnog.
"Zadovoljstvo je videti novi prostor Francuskog instituta u Novom Sadu ispunjen brojnim sadržajima. Novi Sad će uvek nastojati da izlazi u susret dragim prijateljima, a jedan od primera dobre saradnje je i rešeno pitanje pronalaska adekvatnog prostora za Francuski institut u našem gradu", rekao je gradonačelnik Ðurić.
Dodao je da je ovaj institut još jedan vid zbližavanja francuskog i srpskog naroda i izrazio nadu da će francuska kultura i umetnost sada još lakše dopreti do naših sugrađana, delom zahvaljujući i novoj lokaciji i reprezentativnosti tog objekta.
Francuski institut će prostor od oko 400 metara kvadratnih koristiti za školu francuskog jezika, izložbeni prostor, čitaonicu, biblioteku i druge sadržaje.
Predsednik Senata Francuske Žerar Larše je istakao tradicionalno dobre odnose Srbije i Francuske i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u našu zemlju i u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.
"Lokalna zajednica i kulturne institucije su nešto što u sinergiji formira Evropu budućnosti. Francuski institut u Novom Sadu koji se nalazi u ovim novim, lepim prostorijama, je i te kako važan, jer naglašava prisustvo Francuske u Srbiji, a njegovim radom je vidljiviji francuski jezik, frankofonija", rekao je on.
Dodao je da je Novi Sad pravi reprezent devize Evropske unije „Ujedinjeni u raznolikosti“.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad