Yunet
 

Kultura

Otvorena 17. Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. novembar 2022. • 15:02 •

Otvorena 17. Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“

U holu Doma kulture u Beočinu večeras je otvorena 17. Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“, a koju pod patronatom Foto saveza Srbije i uz pokroviteljstvo Opštine Beočin i brojnih donatora organizuje ovdašnje Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“.

Ova nevladina organizacija inače je dobitnik ovogodišnje Oktobarske nagrade za poseban doprinos afirmaciji opštine, najvećeg priznanja koje dodeljuje opština Beočin. Tradicionalnu manifestaciju koja se bez prekida organizuje sedamnaest godina, otvorila je predsednica opštine Beočin Biljana Janković. O životnom putu Svetog ispovednika Varnave hvostanskog i beočinskog u čiju čast se i organizuje ova izložba, govorio je paroh pravoslavne crkve u Beočinu jerej Miloš Marijanac.  
Za ovogodišnju izložbu fotografija Pravoslavlje na internetu 438 fotografija poslalo je 98 autora iz osam zemalja: Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Rusije, Australije, Bugarske, Crne Gore i 36 mesta Srbije.            
Spaso Mladenovski iz Jaše Tomića sa fotografijom Liturgija 1 dobitnik je prve nagrade za pojedinačnu  fotografiju. Drugo mesto osvojio je Slobodan Čavić iz Šimanovaca a treće Margarita Tolmačeva iz Rusije. U konkurenciji za pojedinačnu fotografiju žiri je pohvalio radove Emilije Bastajić iz Kupinova,  Nikoline Osmić iz Novog Sada i Maje Stošić iz Paraćina.
Najbolju kolekciju fotografija na beočinskom konkursu imao je kandidat za majstora fotografije Aleksandar Jovanović iz Valjeva. Drugo mesto pripalo je Iliji Dimitrijeviću iz Užica a treće je osvojila Elizabeta Kulinska iz Sviloša. Pohvale za kolekciju zaslužili su: Jaroslaw Charkiewicz iz Poljske, Milena Milenković iz Paraćina i Jan Valo iz Novog Sada.
Žiri Foto saveza Srbije, koji su činili Hadži Miodrag Miladinović, Željko Đurić i Vojislav Luković, prihvatio je 143 fotografije od strane 88 autora.
Nagrada „Sava Dragojlović“- za najbolju fotografiju domaćeg autora koju proglašava žiri organizatora, pripala je Milinku Radosavljeviću iz Beograda.
Program svečanog otvaranja izložbe koji je vodila Teodora Lazić, upotpunila je sjajnim nastupom Pevačka grupa „Carić“ koja pod vođstvom Svetlane Zarić deluje pri osnovnoj školi „Jovan Grčić Milenko“ u Beočinu.
Značajnu pomoć u realizaciji izložbe 17. Pravoslavlje na internetu kao i predhodnih godina Društvo Beofoto imalo je od strane članica Udruženja žena
„Fruškogorski cvet“ iz Beočin sela.
Postavka od 98 fotografija moći će da se vidi u holu Domu kulture Beočin u narednih mesec dana kao i na stranici društva, na adresi: www.beofoto.rs

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad