Yunet
 

Kultura

42. Nomus od 20. do 27. oktobra u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 17. oktobar 2022. • 14:24 •

42. Nomus od 20. do 27. oktobra u Novom Sadu

Međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2022“ biće održan u Novom Sadu od 20. do 27. oktobra.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, tokom osam dana ovogodišnjeg Nomusa, Novi Sad će poželeti dobrodošlicu uglednim ansamblima i solistima iz naše zemlje, Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije i Tunisa. Nomus će ponuditi publici i bogato orkestarsko i profinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene „world“ muzike. Programi će se odvijati u Sinagogi i u Srpskom narodnom pozorištu.
- Uvek je zadovoljstvo pričati o Nomusu, jer svake godine taj festival uspe da iznedri zaista kvalitetne umetničke sadržaje i da zadovolji i najzahtevnije muzičke ukuse. Raduje nas što će osam dana u Novom Sadu muzika biti u centru pažnje i što će publika imati priliku da doživi ono najbolje u umetničkoj muzici, ali i u pratećim sadržajima, odnosno interesantnim programima malo drugačijeg karaktera. Ugostićemo ansamble iz brojnih zemalja i sve to dobija ove godine i poseban značaj, jer smo Evropska prestonica kulture. Tokom Nomusa bićemo i prestonica umetničke muzike, i veoma smo zadovoljni što takav program čini srž novosadske kulturne lične karte. Nomus je naš brend, nešto što stvarno vredi i pokazuje da istinski kao grad zavređujemo evropsku i svetsku pažnju na polju kulture – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
Sagovornici novinarima takođe su bili umetnička direktorica Festivala Marija Adamov, glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović, kao i programska saradnica Mia Doroški Antonić.
Tom prilikom najavljeno je da će tri velika, ugledna, domaća ansambla svirati na ovogodišnjem Nomusu, a to su Vojvođanski simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije s renomiranim solistima iz inostranstva, kao i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, koji će biti važan učesnik i pratilac maštovite predstave Marionetske trupe Per Pok iz Španije.
Od koncerata kamerne muzike, kako je rečeno, iza dva ekskluzivna, pod nazivom „Roman i Prijatelji“, stoji izvanredni violinista, dugogodišnji koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović. On je okupio vrhunske muzičare iz različitih krajeva sveta koji će tokom dve večeri prvi put svirati zajedno. Prepoznatljivo obeležje Nomusa jesu i koncerti koji odstupaju od umetničke muzike, a njih će prirediti jedna od najvećih zvezda ovogodišnje manifestacije, Tunižanin Dafer Jusef, koji povezuje istok i zapad, arapsku i indijsku muziku i džez, kao i austrijski ansambl „Janoška“ koji spaja klasiku sa džez, etno i latino zvukom.
Glavni i odgovorni urednik Festivala Milan Radulović zahvalio se Gradu Novom Sadu na pokroviteljstvu i dugogodišnjoj podršci i najavio da će svojevrstan odjek ovogodišnjeg Nomusa biti fantastičan koncert početkom novembra.
- Kao rezultat dobre saradnje koju imamo sa festivalom Bemus, upriličićemo nastup mešovitog hora Radio-televizije Srbije pod upravom maestra Bojana Suđića, koji će izvesti Šnitkeov koncert za mešoviti hor, delo koje nikada nije u Novom Sadu izvedeno. To će se dogoditi 2 do 3 dana pred premijeru tog programa na Beogradskim muzičkim svečanostima. Veliko nam je zadovoljstvo što će Vojvođanski simfonijski orkestar i Novosadski kamerni ansambl biti deo ovogodišnjeg Bemusa, pa će beogradska publika moći da se uveri u izuzetne kvalitete novosadskih umetnika – izjavio je Radulović.
Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na sledećem linku https://www.muzickaomladina.org/nomus/
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena