Yunet
 

Kultura

175 godina Galerije Matice srpske

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. oktobar 2022. • 11:54 •

175 godina Galerije Matice srpske

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obratila se na svečanoj sednici povodom obeležavanja važne godišnjice Galerije Matice srpske, najstarijeg nacionalnog umetničkog muzeja u Srbiji, i tom prilikom istakla da je to veliki dan za Galeriju Matice srpske i našu kulturu i još jedan dokaz bogatstva srpskog kulturnog nasleđa i raskoši riznice sećanja koju zajedno čuvamo.

„Kontinuitet trajanja od 175 godina, rečito govori o uspešnom ispunjavanju misije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta. U tom svetlu, izuzetno je važno što Galerija Matice srpske danas nije samo čuvar istorije umetnosti i srpskog naroda, već i jedna od najaktivnijih ustanova na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni“, napomenula je ministarka kulture i dodala da je to muzej koji pažljivo čuva dragoceno kulturno nasleđe i marljivo se trudi da ga prenese na sadašnje i buduće generacije, te da se  stvara utisak da tu umetnička dela žive svoj novi život, približavajući uglednu prošlost današnjici i stvarajući uslove za bolju sutrašnjicu.
Prema rečima ministarke kulture i informisanja kroz kolekciju Galerije, koju čine dela od 16. veka do danas, može se videti veran prikaz nastanka i razvoja umetničke scene, i u isto vreme turbulentne istorije srpskog naroda.         
„O tome govore i brojna remek-dela istaknutih umetnika kao što su Katarina Ivanović, Đura Jakšić, Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda i mnogi drugi. Zahvaljujući njima i ostalim segmentima svoje kolekcije, Galerija Matice srpske  svrstava se među najistaknutije i najprepoznatljivije muzeje u regionu“, izjavila je Gojković ukazujući na jedinstvenost te ustanove, koja se ogleda i u tome što čak trećinu kolekcije čine pokloni i zaveštanja, uobličeni u poklon-zbirke koje nose imena svojih darodavaca.
„Lepu tradiciju darivanja i zaveštanja, koju je započeo veliki dobrotvor Sava Tekelija i na osnovu koje je i nastao ovaj muzej, trebalo bi što više afirmisati u savremeno doba. Da dosledno prati viziju svojih osnivača, Galerija je dokazala i time što je jedan od pionira obnove zadužbinarstva u našoj zemlji“, rekla je ministarka kulture i informisanja.
Gojković je podsetila da su programi i obrazovne radionice za decu i mlade nezaobilazni deo savremene muzeološke prakse, te da je Galerija Matice srpske jedan od najboljih primera u stvaranju nove publike u našoj zemlji. Ona je izrazila uverenje da će i drugi muzeji i galerije širom Srbije slediti taj obrazac, koji se pokazao idealnim za upoznavanje sa muzejskim životom i privlačenje mladih generacija.
„Kao neko ko je čitavog svog života povezan sa ovim mestom, s ponosom mogu da kažem da je Galerija Matice srpske pravi pokazatelj kako ići u korak s vremenom, a sačuvati svoju autentičnost. Brojne i raznovrsne izložbe, kvalitetna stalna postavka i druga svakodnevna dešavanja, čine ovaj hram kulture omiljenim mestom ljubitelja umetnosti i posetioca iz Novog Sada, Srbije i šire“, naglasila je Gojković na kraju.
Povodom obeležavanja značajnog jubileja Galerije Matice srpske, ministarki kulture je uručeno vredno priznanje, Srebrna jubilarna medalja, kao i Srebrna jubilarna plaketa, dodeljena Ministarstvu kulture i informisanja, dok je dobitnik Jubilarne medalje Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena