Yunet
 

Kultura

Kameni mozaik najmlađih Novosađana predstavljen u Kulturnom centru

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 31. avgust 2022. • 15:34 •

Kameni mozaik najmlađih Novosađana predstavljen u Kulturnom centru

Mozaik koji je kreirao umetnik iz Dortmunda Aleksandar Pol i to od kamenja koje su oslikala deca iz PU ''Radosno detinjstvo'' otkriven je danas u holu Kulturnog centra Novog Sada.

Takođe, na ''Tribini mladih'' otvorena je izložba dečjih skica i radova nastalih tokom projekta ''Naš Dunav'' koji je deo zvaničnog programa Evropske prestonice kulture, odnosno programskog luka ''Dunavsko more''. Tokom proteklih godinu dana realizovane su radionice u dvanaest vrtića i u njima je učestvovalo 348 dece koja su na oblutcima slikala svoj utisak o Dunavu i očuvanju njegovog biljnog i životinjskog sveta.
- Izuzetno je važno što je projekat Evropska prestonica kulture predstavljen deci Novog Sada i to na način da i ona sama mogu kreativno da se izraze, a da pritom osveste značaj očuvanja životne sredine i velikog potencijala reke Dunav. Drago mi je što je ostvarena saradnja obrazovnih i ustanova kulture, ali i što su u radionice bili uključeni naši prijatelji iz ''Dortmundske grupe''. Najočigledniji rezultat te divne saradnje je i ovaj fantastični mozaik koji je uobličio Aleksandar Pol, koji pre svega pokazuje koliko su naši najmlađi prijemčivi za umetnost i stvaralaštvo. Čestitam svim učesnicima radionica koje su trajale godinu dana i uveren sam da su za to vreme doprinele da mladi Novosađani promišljaju o svom okruženju i vlastitom mestu u njemu – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je, zajedno sa članicom Gradskog veća za obrazovanje Dinom Vučinić, otkrio mozaik.
Projekat ''Naš Dunav'' imao je za cilj da decu upozna sa Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture, da kod njih podstakne razvoj kritičkog mišljenja, a realizovan je u saradnji Kulturnog centra, PU ''Radosno detinjstvo'', Galerije ''Bel Art'' i ''Dortmundske grupe''. Izložba dečjih skica i radova na ''Tribini mladih'' može se pogledati do 15. septembra. Saradnja između Kulturnog centra Novog Sada i PU ''Radosno detinjstvo'' je započela 2018. godine. Zajednički realizuju aktivnosti koje imaju za cilj razvoj dečjeg stvaralaštva, uključivanje najmlađih u kreiranje kulturnih sadržaja i bolju vidljivost dečjeg doprinosa ukupnoj kulturnoj sceni.
Nakon godine titule EPK, projekat ''Naš Dunav'' će biti nastavljen. Sa decom će se raditi na određenu temu iz domena kulture, nasleđa i evropskih vrednosti, a potom će mladi umetnik iz Srbije ili inostranstva, sa elementima nastalim u toku rada s decom, kreirati umetničko delo koje će krasiti određeni deo grada. Svake godine će Novi Sad dobiti umetničko delo u vidu murala, mozaika, street art-a, instalacije, ilustrovane knjige i slično.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad