Yunet
 

Kultura

Završen 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. avgust 2022. • 13:15 •

Završen 22. Festival uličnih svirača – Gradić fest

Završeno je 22. izdanje Festivala uličnih svirača – Gradić festa.

Tokom tri festivalska dana uživali smo u mnogobrojnim svirkama, performansima i kratkim filmovima. Poslednje večeri je sa punktova dominirao rok zvuk u akustičnoj i električnoj formi, a glavne zvezde, zagrebački sastav Porto Morto zatvorio je program festivala sjajnim nastupom kod Beogradske kapije.
Dugo iščekivani koncert počeo je u ponoć pred rekordnim brojem posetilaca ovogodnišnjeg festivala. Svojim energičnim nastupom i autentičnim i ekscentričnim izgledom, stvorili su atmosferu koja opravdava mesto među vodećim imenima regionalne muzičke scene. Svaka pesma koju su odsvirali, bila je prepoznatljiva novosadskoj publici, a posebno oduševljenje izazvali su hitovi: Hodaj, Vrijeme je za čilanje i Kuća.
Okosnicu rok zvuka poslednje festivalske večeri dostavili su bend RoY, obradama legendarnih pesama ovog žanra, zatim zrenjaninski ska/pank sastav Neke face i novosadski emo pank bend See it my way.
Stefan i akustični gadovi su tradicionalno zasvirali na Gradić festu ovaj put na punktu ispred Beogradske kapije. Stalna interaktivnost, humor i svirka koja sadrži scenski izraz uvek drže posetioce nasmejanim i dobro raspoloženim.
Na Rampinom putu svirali su bendovi Sputńik, Banda Drvena, Lost Professors, Niko Nikolić i Ništavila, a program jedine bine ovogodišnjeg Gradić festa zatvorio je perspektivni beogradski pop sastav Retrospektiva.
Pažnju posetilaca privukao je vatreni performans multimedijalne umetnice Evgenije Tamnavac na uglu Beogradske i Štrosmajerove ulice. Slovenačko udruženje KUD Ljud je takođe izvelo svoj muzičko-plesni performans pred publikom u Beogradskoj ulici.
I ove večeri, na oduševljenje mališana. u više navrata su nastupali: Biz Buz, GALiRò, Ziggy McNeill i Porca Pizza.
Gradić bioskop je ponovo bio napunjen do poslednjeg mesta. Publika je imala priliku da pogleda selekciju kratkometražnih filmova sa Festivala filmskih autorki.
Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija INBOX uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

 

Foto: Zoran Ješić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena