Yunet
 

Kultura

SNP: Zvuci promene odjekivali Novim Sadom

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. avgust 2022. • 13:47 •

SNP: Zvuci promene odjekivali Novim Sadom

U sam smiraj dana, sinoć sa platoa Srpskog narodnog pozorišta odjeknula je Malerova peta simfonija čime se Novi Sad stavio u red velikih svetskih metropola.

 Gotovo sto mladih, iz pet evropskih država, zajedno sa svojim mentorima i profesorima, svirali su kao jedan, a zvuci promene odjekivali su Srpskom Atinom.

Koncert je bio upriličen u okviru završnice prve faze evropskog projekta “Sound of change ” čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište jedan je od partnera.
“Ova prva faza projekta zapravo je najznačajnija za ove mlade umetnike, da im se da vetar u leđa, da se oni afirmišu, koji će svoju priliku naći u zemljama širom Evrope. Srpsko narodno pozorište ima veliko iskustvo u promovisanju mladih umetnika. Prošle godine smo zaposlili mlade ljude u Drami, Baletu i Operi i uvek smo spremni i raspoloženi da pomognemo mladima. Ova prva faza projekta prošla je izuzetno uspešno”, istakao je upravnik SNP-a Aleksandar Stankov.
Sa time se slaže i idejni tvorac projekta, maestro Osvaldo Fereira koji je istakao da je Srpsko narodno pozorište sjajna početna stanica za ovaj kreativni poduhvat, te da je Maler odličan odabir za početak višegodišnjeg projekta
“Maler je odličan odabir za početak ovog višegodišnjeg projekta. To je bio odabir umetničkog tima iz Slovenije i Srbije. Maler ne potiče iz odabranih zemalja i dobro je što je odabir pao na njega. Imao je mnogo poteškoća u životu, i u profesionalnom radu. Bio je Jevrej i taj problem identiteta u Evropi može najbolje da se predstavi kroz muziku koja spaja sve različitosti i suprotnosti. U umetnosti svi smo prijatelji, familija, braća”, rekao je Fereira.
Pored muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici. Naredna stanica je Ljubljana gde će muzičari nastupiti 16. avgusta, dok će u naredne četiri godine publiku u Evropi čekati interesantne i uzbuljive stvari upravo zbog mladih koji su nepokolebljivi ka svom cilju, i promene čine vidljivima I postojanim.
Pored Srpskog narodnog pozorišta, partneri na projektu “Sound of change ” su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija Noletia iz Španije, Internacionalni muzički festival Koblenc iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije.

 

Foto: V. Veličković


 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena