Yunet
 

Kultura

Objavljen repertoar festivala "Novi Tvrđava teatar"

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 2. avgust 2022. • 14:41 •

Objavljen repertoar festivala

Festival "Novi Tvrđava teatar", koji će se ove godine održati od 1. do 7. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima, najavio je ovogodišnji repertoar pod sloganom "Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati", objavili su organizatori.

Kako organizatori navode, u okviru ovogodišnjeg festivala izdvaja se gostovanje Makedonskog narodnog pozoršta sa novom postavkom Ibzenovog komada "Neprijatelj naroda", u režiji Nine Nikolić, a sa Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi.
Iz Narodnog pozorišta Sarajevo stiže moderna predstava mlade postavke "Umjetnik u gladovanju", koja je napisana prema motivima i fragmentima iz opusa F. Kafke, u režiji Alena Šimića.
Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada prikazaće predstavu "Kafka mašna" po tekstu inspirisanim delima i životom Franca Kafke, u režiji Veljka Mićanovića.
Na festivalu će biti prikazana i predstava koja je rađena u koprodukciji tri pozorišta (iz Plevena, Arada i Niša ), po komadu makedonskog dramskog pišca Rusomira Bogdanovića "Čudo svetog Georgija", u režiji Nikole Zavišića.
Poslednja predstava koja će se naći u takmičarskom krugu jeste nova predstava, koja će premijerno biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, napisna po delu poznatog italijanskog pisca Lorenca Moronea "Sitnice koje život znače", u režiji Andreja Nosova, a rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat.
Van takmičenja, na festivalu će se predstaviti i glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada "Banović Strahinja" Borisava Mihajlovića pod naslovom "Ljubav i krivica", u režiji Vide Ognjenović.
Festival je osnovan 2008. godine pod nazivom "Tvrđava Teatar", a idejni tvorac je Vida Ognjenović. Prvih pet godina održavan je u Smederevu, a od 2014. godine održava se u Čortanovcima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena