Yunet
 

Kultura

Film o rađanju Novog Sada pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 18. jul 2022. • 09:38 •

Film o rađanju Novog Sada pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave

Veliko finale programskog luka “Tvrđava mira” Fondacije Novi Sad-Evropska prestonica kulture, održano je sinoć svečanom premijerom filma “Liberta - rađanje grada” na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pod vedrim nebom Novog Sada, u centru najznačajnije istorijske građevine Srpske Atine, 700 gledalaca pogledalo je delo “Liberta” koje predstavlja prvu filmsku sagu o rađanju grada.
Ovo filmsko ostvarenje potpisuju reditelj i scenarista Žanko Tomić i reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Đurić.
Radnja filma zasniva se na oslobođenju Novog Sada i dobijanju statusa grada, jedinstvenog grada koji je taj status izvojevao mirnim putem, ali i na čitavoj Vojvodini kao prostoru gde se srpska kultura i tradicija prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.
U filmu igraju Zlatan Đurić, Stefan Vukić, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Davor Janjić, Daniel Sič, Igor Filipović , Aleksandar Đurica, Valentin Vencel, David Janakiev, Jovana Balašević, Saša Torlaković, Marta Bereš, Branislav Zeremski, Dušan Jakšić, Arpad Mesaroš, Nenad Ćirić, Nenad Pećinar, Ervin Hadzimurtezić i drugi.
Izvršna produkcentkinja je Nikolina Zečević, direktorka filma i serije Jelena Radenković, direktor fotografije Aleksandar Karaulić, kostimografkinja Kristina Kostić, scenograf Nenad Paranosić, maskerka Jasmina Lilić i montažer Zlatko Zlatković. Muziku za film komponuju David Klem i Ervin Ereš.
Specifičnosti ovog programskug luka su mnoge, a izdvaja se po tome što se od polovine juna do polovine jula bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturni dijalog i pomirenje kroz gotovo 150 programa.
Sledeći programski luk Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 je “Dunavsko more” koje počinje 22. jula i trajaće sve do 21. avgusta.

Vučević: Pogledajte ostvarenje "Liberta" - Film o rađanju Novog Sada

Ujedinjeni žitelji Petrovaradinskog šanca su 1748. godine kupili od bečkog dvora status slobodnog kraljevskog grada. Zahvaljujući tome, dobili su veliku samoupravu, uživajući privilegiju kolektivnog plemstva na teritoriji grada a Petrovaradinski šanac je tada dobio novo ime, Novi Sada.Bilo je to vreme brojnih promena, Rata za austrijsko nasledstvo, razvojačenja Vojne krajine i brojnih migracija. Ovaj film na umetnički slobodan način prikazuje događaje i proces iz tog perioda. Posebno me raduje jer je ovo prvi snimljeni film koji se bavi ovim delom istorije našeg grada i iskreno se nadam da će ih u budućnosti biti još više.

 

Foto: Instagram milosvucevic_gradonacelnik

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena