Yunet
 

Kultura

„Liberta – rađanje grada“ – Počela rezervacija ulaznica

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. jul 2022. • 15:49 •

„Liberta – rađanje grada“ – Počela rezervacija ulaznica

Epska filmska saga koja definiše Vojvodinu i grad Novi Sad kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena – “Liberta – rađanje grada”, imaće svoju premijeru u nedelju, 17. jula.

Prva filmska saga o nastanku Novog Sada premijerno će biti prikazana u okviru programskog luka “Tvrđava mira” kao deo Evropske prestonice kulture, jednog od najznačajnijih projekata za grad.
Ulaz na projekciju filma je slobodan, ali uz obaveznu ulaznicu, zbog ograničenog broja mesta. Besplatne ulaznice od danas, 12. jula dostupne su za sve samo na blagajni Gigs Tiksa u Pariskom Magazinu. Rezervacija ulaznica putem interneta neće biti moguća. Jedna osoba će moći, uz obavezan lični dokument, da rezerviše, tačnije preuzme, maksimalno tri ulaznice.
Novosadska premijera filmske sage „Liberta – rađanje grada“ reditelja i saradnika na scenariju Gvozdena Đurića i reditelja i scenariste Žanka Tomića zakazana je za nedelju, 17. jula pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave, koja i sama predstavlja jednu od najznačajnijih znamenitosti Novog Sada. Do mesta projekcije — ulice ispred hotela Leopold, publiku će od Samostana Svetog Jurja, najstarije crkve u Petrovaradinu, dovesti umetnici i umetnice uz koje će se put pretvoriti u pravi prolazak kroz barok. Ova šetnja 18. vekom počinje u 21 čas i dodatno će doprineti čitavoj atmosferi pred film.
Programski luk „Tvrđava mira” bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje, i do 17. jula će ugostiti više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.
 Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije vezane za događaje nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

 

foto EPK M. Pudić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad