Yunet
 

Kultura

Otvorena 46. književna manifestacija „Milici u pohode“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. jun 2022. • 16:13 •

Otvorena 46. književna manifestacija „Milici u pohode“

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je otvorila 46. manifestaciju „Milici u pohode“, koju tradicionalno organizuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Manifestacija “Milici u pohode” održava se ove godine u Hotelu „Fruške terme“ u Vrdniku,  od 3. do 5. juna, u okviru festivala „Vile”, a u okviru programskog luka „Heroine”, koji organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.
Nakon uvodnog obraćanja direktora Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ mr Nenada Šaponje, koji je govorio o počecima i idejama za organizovanjem ove manifestacije pre skoro pola veka i nakon besede profesorke Radmile Gikić-Petrović, koja je sa nadahnućem govorila o životu i delu prve srpske pesnikinje, resorni sekretar Dragana Milošević je istakla da joj je zaista izuzetna čast što je danas u prilici da u ime Pokrajinske vlade pozdravi učesnike trodnevne manifestacije i laureantkinju Jasminu Topić i da otvori 46. manifestaciju „Milici u pohode“ koja na kulturnoj mapi naše Vojvodine i cele naše Srbije zauzima veoma važno mesto.
“Zato ću pokušati da kažem nešto o prolaznosti i neprolaznosti umetničkog dela i ličnosti umetnika, za šta je  upravo Milica Stojadinović Srpkinja, čini mi se, jedan od pravih  primera“, rekla je Miloševićeva.
Ima ih koji su napisali čitave biblioteke i za života bili slavljeni, a danas im ne vredi ni imena spominjat – zapisao je u prelepom eseju o Miličinom savremeniku i pesničkom sabratu, karlovačkom đaku i pančevačkom proti Vasi Živkoviću, Miloš Crnjanski, a citirala ga je sekretar Milošević i podsetila da njegovo ime, od 2019. godine, nosi Kulturni centar Vojvodine.
„Jer, dodao je autor „Seoba“, Stražilova“, „Lamenta nad Beogradom“ i drugih najsjajnijih bisera naše proze i naše poezije, vreme sve menja: i zasluge i dodeljena mesta i presude“, citirala je sekretar Dragana Milošević i dodala da je pesnikinja kojoj je posvećena manifestacija umrla gotovo potpuno zaboravljena, ali da danas – gotovo dva veka posle rođenja i skoro vek i po posle smrti – ipak slavimo njeno ime, delo i duh koji je nadživeo vreme u kojem je živela i stvarala.
Miloševićeva je parafrazirala reči Crnjanskog da to najbolje svedoči da je vreme kao neprikosnoveni sudija izbrisalo sve privremene zaborave i svojom svilom podarilo neprolazan sjaj imenu Milice Stojadinović Srpkinje i obezbedilo mu mesto u večnosti.
Zato će ova  manifestacija, kako je rekla, uvek imati podršku Pokrajinske vlade i resornog pokrajinskog sekretarijata, jer se radi o jednoj od velikih ličnosti koje su trajno obeležile našu kulturu, a time i našu istoriju u celini.
Na kraju je izrazila zadovoljstvo i zbog toga što je manifestacija „Milici u pohode“ kroz programski krug „Heroine“ deo projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i što će u okviru nje biti promovisana važna antologija „Ako sam ja ona“ u kojoj su izabrane pesme svih dobitnica nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“ u periodu od 2009. do 2019. godine.
„Najzad, koristim ovu priliku da od srca  čestitam aktuelnoj dobitnici prestižne nagrade, gospođi Jasmini Topić  i da joj poželim nove poetske  uzlete i nova priznanja koja će joj oni sigurno doneti“, kazala je Dragana Milošević.
Deo književne nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja”, od samog početka dodeljivanja, jeste i objavljivanje ili novog rukopisa ili izbora iz poezije aktuelne laureatkinje. Tako je ovom prilikom u Vrdniku  promovisana knjiga izabrane poezije “Sada smo na ostrvima” Jasmine Topić, aktuelne dobitnice ove književne nagrade. Ovaj prvi izbor poezije Jasmine Topić koja je na našoj pesničkoj sceni prisutna više od dve decenije, uradila je mr Gorica Radmilović, a pogovor je napisala Dragana V. Todoreskov. Promocija je održana odmah nakon svečanog otvaranja manifestacije .
Svečanom otvaranju prisustvovao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković, kao i dosadašnje dobitnice ove prestižne pesničke nagrade: Tanja Kragujević, Ana Ristović, Gordana Đilas, Emsura Hamzić, Danica Vukićević, Radmila Lazić, Kajoko Jamasaki, Stana Dinić Skočajić, Sunčica Denić, Dragica Stojanović, Tanja Stupar Trifunović, Zlata Kocić i Jasmina Topić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena