Yunet
 

Kultura

Za očuvanje kulturnog nasleđa u AP Vojvodini za 167 projekata izdvojeno 52 miliona dinara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. jun 2022. • 15:45 •

Za očuvanje kulturnog nasleđa u AP Vojvodini za 167 projekata  izdvojeno 52 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uručila je danas ugovore korisnicima sredstava koji su učestvovali na konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini.

Pozdravljajući prisutne u ime Pokrajinske vlade, resorni sekretar je istakla da  je posebna čast i privilegija biti sa svim onim korisinicima koji su svojim ozbiljnim radom i projektima učinili sve nas ponosnim, jer se  bave čuvanjem identiteta svih nacionalnih zajednica na ovim prostorima.
Ove godine, kako je naglasila Miloševićeva, podržano je 167 projekata u ukupnom iznosu od 52 miliona dinara i posebno je istakla činjenicu da su sredstva za sva tri konkursa u odnosu na pre dve godine utrostručena, odnosno, da su za 36,5 miliona dinara veća.
„Sve tri konkursne linije u oblasti kulturnog nasleđa su tu da doprinesu očuvanju, istraživanju, zaštiti, edukaciji, promociji i dostupnosti nepokretnog, pokretnog, materijalnog  i nematerijalnog kulturnog nasleđa“, rekla je Miloševićeva i dodala da je posebno bitno i tradicionalno narodno stvaralaštvo, ali i unapređenje rada udruženja građana i institucija, pre svega u oblasti zaštite.
Dragana Milošević je navela da je i podrška za nabavku knjiga, drugih publikacija i elektronskih knjiga za javne opštinske i gradske biblioteke u AP Vojvodini veoma važna, i zato je pružena za 40 biblioteka.
Brojne su teme koje su se našle u 167 projekata, neke od njih se bave edukacijom, promovisanjem, podizanjem znanja o vrednovanju i značaju kulturnog nasleđa kroz proces obrazovanja i vaspitanja mladih, koji treba da sačuvaju naše identitete.
„Posebno je važno da naglasim da će se podržati projekat u Opštini Pećinci, koji se odnosi na arheološka istraživanja poslednje prestonice Brankovića u Kupiniku“,  rekla je resorni sekretar i dodala da će se radovi na arheološkom parku u Čurugu nastaviti.
Tu su i projekti koji se odnose na protivpožarnu zaštitu depoa u Istorijskom arhivu u Beloj Crkvi, u Vršcu će se izgraditi arheološki  depo, u Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu unaprediće se umetničko stvaralaštvo fonda, posebno je važno istaći i odličan projekat Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu pod nazivom „Virtualno putovanje Novim Sadom“, kao i mnogi drugi.
Prema njenim rečima, sjajni su i projekti koji se odnose na obeležavanje značajnih jubileja i godišnjica za Republiku Srbiju, samim tim i Vojvodinu, kao što je 100 godina od početka doseljenja do zvaničnog nastanka sela Banatsko Karađorđevo, a realizovaće ga upravo KUD „Ilija Preradović“. Zatim, tu je 30. jubilarni Festival dinarskih Srba u Bačkoj Topoli, dok će se u Vrbasu organizovati Svetski festival sviranja na tradicionalnim intrumentima, a u Vrdniku će biti obeležene dve decenije Vidovdanskog sabora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad