Yunet
 

Kultura

Mirović: Za obnovu kulturnih ustanova i centara 265 miliona dinara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. maj 2022. • 13:53 •

Mirović: Za obnovu kulturnih ustanova i centara 265 miliona dinara

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o finansiranju i sufinansiranju projekata obnove i rekonstrukcije kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini AP Vojvodine, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 265 miliona dinara.

Reč je o projektima za osam lokalnih samouprava. Predviđeno je da se objekat stare škole „Vila Helena“ u Opovu, izgrađen 1900. godine, rekonstruiše i pretvori u prostor javne namene u oblasti kulture. U objektu Centra za kulturu u Golubincima u opštini Stara Pazova planirana je rekonstrukcija i dogradnja, a u Domu kulture u Srbobranu druga faza rekonstrukcije i dogradnje. Zgrada Etnografskog muzeja u Torku, u opštini Žitište, biće kompletno sanirana i nadograđena, dok će objekat Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu takođe biti saniran. Predviđena je i sanacija krovnog pokrivača i oluka sa postavljanjem termo i hidro izolacije na objektu Gradskog bioskopa u Bačkoj Palanci, opremanje Narodnog pozorišta „Sterija“ u Vršcu savremenom audio-vizuelnom opremom i rasvetom i opremanje Kulturnog centra u Zrenjaninu.
„U toku ove godine nastavljamo sa važnim poslovima na rekonstrukciji i adaptaciji domova kulture, kulturnih centara i drugih kulturnih središta, u osam lokalnih samouprava, kao i na njihovom opremanju kako bismo stvorili uslove za kvalitetniji rad tih ustanova“, izjavio je predsednik Mirović.
On je podsetio na to da je pre oko godinu dana na inicijativu pokrajinskog sekretara za kulturu i kulturnih delatnika započeta obnova kulturnih centara u manjim sredinama – Srbobranu, Ravnom Selu, Lovćencu, a za nekoliko nedelja počinju radovi i na rekonstrukciji Kulturnog centra u Odžacima – a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za odvijanje kulturnih događaja i rad kulturnih delatnika.
„Ovo je velika akcija koja mora imati trajni karakter. Namera nam je da u narednim godina dođemo do svakog naseljenog mesta i svake opštine obnavljajući objekte kulture i stvarajući bolje uslove za održavanje kulturnih sadržaja, na koje ćemo svi zajedno biti ponosni“, izjavio je Mirović.
Predsednik je najavio da će do kraja juna biti raspisana javna nabavka za sveobuhvatnu rekonstrukciju Studija M i izgradnju novog „Muzeja 20 21“ u Novom Sadu, što će biti najveća investicija u oblasti kulture u Vojvodini vredna milijardu i 200 miliona dinara.
„Sprovodimo kapitalna ulaganja u objekte kulture koji su godinama bili devastirani i zapušteni“, izjavila je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, podsetivši na to da je Pokrajinska vlada osnivač 12 institucija kulture u AP Vojvodini.
Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović rekao je da će zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade Golubinci dobiti ono što do sada nisu imali – Centar za kulturu, te da će to doprineti kulturnom razvoju tog naseljenog mesta i cele opštine.

 

Foto:vojvodina.gov.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad