Yunet
 

Kultura

Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. april 2022. • 15:10 •

Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske

Biblioteka Matice srpske je u četvrtak, 28. aprila, svečano obeležila svoj dan.

Na početku Svečane akademije skupu su se obratili episkop bački Irinej, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je prilikom proslave Dana BMS memorandum ministarki kulture i informisanja Maji Gojković. Ovim dokumentom zvanično se najavljuje zajedničko angažovanje republičke, pokrajinske i gradske vlasti u  finansiranju izgradnje novog objekta za smeštaj publikacija Biblioteke Matice srpske.
Mirović je, takođe, naglasio da će Pokrajinska vlada, kao i dosad,  nastaviti da podržava rad Matice srpske i njene biblioteke.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković navela je da je bibliotekarstvo jedan od ključnih segmenata našeg kulturnog života. Kako je naglasila ministarka Gojković,  bibliotekari i biblioteke širom Srbije, gde posebno mesto zauzima Biblioteka Matice srpske, decenijama i vekovima čuvaju i afirmišu kulturno nasleđe u kojem je zapisan DNK čitavog našeg naroda.
Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, održao je Besedu o knjizi i biblioteci.
„… Već dve godine smo pod smrtonosnom prismotrom pandemijskog oka koje nas vreba na svakom koraku. Pre više od dva meseca odvrnut je, u Evropi, zastrašujući ventil kroz koji kuljaju osveta, krv i uništenje. U odeždi, tuđoj, putem, tuđim, savremeni čovek krstari vekom, tuđim. Heroji naših dana su vetar i ništavilo. Rame uz rame s njima, s glasom kao huk velikih voda, marširaju opskurne kolone Luciferovih slugu. Stoga nam je važan ovaj dan, vaša pažnja i ljubav za našu kućicu za knjige“, rekao je, između ostalog, upravnik Radulović.
Na Dan Biblioteke uručena je Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, koja je ove godine pripala prof. dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović, teoretičarki i istoričarki književnosti, antologičarki i bibliografu.
O dobitnici je govorio dr Milan Micić, predsednik Žirija za dodelu ove nagrade. Ovom prilikom uručene su i Zahvalnice Biblioteke Matice srpske, Mariji Čurčić, Mariji Jovancai i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.
U kulturnom programu učestvovali su Srbski pravoslavni pojci, dok je program vodila Isidora Popović. Proslavu su uveličale  brojne zvanice iz našeg javnog i kulturnog života.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena