Yunet
 

Kultura

U Baletu SNP-a počele probe baleta „Ana Karenjina“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. mart 2022. • 13:41 •

U Baletu SNP-a počele probe baleta „Ana Karenjina“

U Baletu Srpskog narodnog pozorišta u toku su prve probe baletske predstave „Ana Karenjina“ koju, prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja i na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, postavlja koreograf Krunislav Simić.

Krunislav Simić je u Srpskom narodnom pozorištu postavio koreografije predstava „Kraljeva jesen, „Grk Zorba“ (prem. obnova 8. oktobra 2016), „Majerling“, „Dama s kamelijama“.
Priču o Ani Karenjinoj Krunislav Simić odavno želi da prenese na scenu, a upravo je mlada prvakinja Baleta SNP-a, Ana Đurić, ona koju vidi kao savršenu umetnicu koja može da dočara kompleksnost intrigantnog i tragičnog lika Ane Karenjine.
Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.
Kostimi koje kreira kostimograf Mirjana Stojanović Maurič u stilu su epohe koju roman opisuje, ali donekle osavremenjen, tek toliko da bi neometano pratili pokrete igrača.
Osim koreografije i režije Krunislav Simić pravi izbor muzike i piše libreto. Dirigent je Mikica Jevtić, scenograf predstave je Saša Senković, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, dizajner svetla Marko Radanović, a u glavnim ulogama su prvaci Baleta Srpskog narodnog pozorišta – Ana Đurić u ulozi Ane Karenjine i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski.
Asistent koreografa je Oksana Storožuk, baletski pedagog je Ala Širkevič.
U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.
Premijera ovog baleta u dva čina planirana je za 14. maj 2022, na sceni „Jovan Đorđević“ i trajaće dva sata sa jednom pauzom.

 

Foto: SNP

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad