Yunet
 

Kultura

"Zeniteum :: 2022" uveo NS u Evropsku prestonicu kulture

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. januar 2022. • 21:30 •

Scenskim spektaklom "Zeniteum :: 2022" u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, Novi Sad je ušao godinu titule Evropska prestonica kulture.

Predstava se bavi povezanošću umetnosti i nauke, uz više od 60 umetnika prisutnih na sceni, a naslov “Zeniteum :: 2022” potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa "Zenit" Ljubomira Micića, koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.
Predstava je simbolično počela u 20.22 sata, kod zgrade Banovine, Bulevar Mihajla Pupina 16, nimalo slučajno jer ju je projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, a upravo njenom izgradnjom je, u arhitektonskom smislu, počela modernizacija Novog Sada.
Zgrada Banovine je svojevremeno uvrštena među najinovativnije i najznačajnije građevine 20. veka prema prestižnom izdavaču u oblasti arhitekture i umetnosti Fejdonu.
Iz snage raznolikosti, bljesnuo je Voltin luk, kreativna munja, koja je osvetlila čitavu 2022. godinu i sve programe Evropske prestonice kulture koji će se dešavati pod geslom “Za nove mostove”.
"Slaveći dualni karakter našeg grada, koji dvostruko računa vreme, koji slavi dve Nove godine, obeležava dva kalendara, i julijanski i gregorijanski, koristi dva pisma, i ćirilicu i latinicu, kretali smo se prema Zenitu. Iz tih razloga je i ova predstava svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, osmišljena i uobličena na tragu čovekovih fascinacija mnogostrukošću vremena i beskonačnošću prostora, posvećena čovekovim načinima definisanja i promišljanja ovih elemenata, kao i simboličkim značenjima koja čovek vremenu i prostoru pripisuje. Upravo zato u ovoj predstavi kao protagonisti figuriraju istraživač vasione, ali i stvaralac novojulijanskog kalendara, Milutin Milanković, matematičarka koja je doprinela definisanju teorije relativiteta, Mileva Marić Ajnštajn, začetnik naše moderne arhitekture i tvorac urbanog jezgra Novog Sada, Dragiša Brašovan, i najzad, skriven, ali ne manje značajan, osnivač zenitizma i umetnik koji je težio nemogućem, Ljubomir Micić”, ovako kreativni tim predstave spektakl kojim je Novi Sad zakoračio u godinu titule Evropske prestonice kulture.
Autor predstave “Zeniteum :: 2022”, jedna je od najvažnijih figura slovenačke i regionalne umetničke scene, renomirani evropski reditelj Dragan Živadinov.
Jedan je od retkih pozorišnih umetnika na svetu koji živi i stvara avangardnu umetnost, inspirisan ruskom avangardom sa početka prošlog veka, delom Kazimira Maljeviča i suprematizmom.
Za svoju protagonistkinju optimalne projekcije Živadinov je izabrao matematičarku Milevu Marić Ajnštajn, koja je rođena u Titelu, a srednju školu je pohađala u Novom Sadu.
Drugi protagonista predstave je matematičar Milutin Milanković, otac klimatske astronomije, rođen u Dalju duž Dunava kod Novog Sada.
Prvo izdanje njegove knjige „Kroz vasionu i vekove“ štampano je u Novom Sadu, u Matici srpskoj.
U glavnim ulogama bili su Anita Mančić, koja je oživela lik Mileve Marić Ajnštajn, dok je Boris Isaković bio u ulozi Milutina Milankovića.Domaćin predstave je Lazar Jovanov, a dramaturg Svetislav Jovanov.Muziku za ovu priliku potpisala je kompozitorka Dragana Jovanović, dok je Dunja Zupančič zadužena za scenografiju i kostime.Brojni koncerti očekuju Novosađane i njihove goste večeras...
Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava "Morćeeba", nastupiće u Pozorištu mladih, u Gradskoj koncertnoj dvorani francuski bend Nouvelle Vague, kao i klarinetista Andreas Ottensamer, dok će kraljica fada Carminho nastupati u Srpskom narodnom pozorištu.
U Novosadskom pozorištu će nastupiti finski džez muzičar Jimi Tenor, a u Crkvi imena Marijinog američka pevačica Chrysta Bell.
Prostor SKCNS Fabrika ugostiće britanski broj jedan d''n''b zvuka, Rudimental...

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Nenad Mihajlović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena