Yunet
 

Kultura

Izložba o Marselu Prustu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. novembar 2021. • 09:55 •

Izložba o Marselu Prustu

Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila elektronsku izložbu povodom 150 godina od rođenja francuskog pisca Marsela Prusta (1871–1922).

Postavka, koju čini izbor Prustovih dela, fotografija i faksimila, kao i literature o njemu, može se pogledati od 22. novembra do 16. decembra 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke i na njenom veb-sajtu. Autorke izložbe su Sonja Ivanović i Daniela Kermeci, a urednik je Selimir Radulović.
Život čoveka koji je jasno odvojio iskustveno „ja” od književnog „ja” ponudio je dosta materijala književnom delu. Marsel Prust je rođen u Parizu, u porodici koja je pripadala višoj, građanskoj klasi i već u mladosti pokazuje interes za mondenski život, piše i prevodi, posebno dela engleskog estetičara Džona Raskina, koji je presudno uticao na njegovo kasnije stvaralaštvo. Iz tog perioda potiču članci iz mladosti skupljeni pod naslovom Užici i dani (1896) i autobiografski roman Žan Santej (objavljen posthumno 1952). U knjizi eseja Protiv Sent-Beva (1954), Prust postavlja kamen temeljac svog dela: potreba da se razdvoje život i delo, iskustvo stvarnog i posao pisanja.
Pritisnut teškom astmom, povukao se iz mondenskog života i potpuno se posvetio pisanju svog glavnog životnog dela – velikog ciklusa romana U traganju za iščezlim vremenom. Prvi tom, objavljen je 1913, za drugi je dobio Gonkurovu nagradu (1919), a poslednji, sedmi tom, objavljen je posthumno, 1927. godine. Svih sedam tomova pokazuju zajedničku atmosferu, povezuje ih bogata imaginacija njihovog autora, a imaju i jednog zajedničkog junaka: vreme. Nastojanje da se vreme zadobije, da odabrani trenuci potraju, da se izbriše granica između onoga što jeste i onoga što je bio – inspirišu Prusta.
Prustov osećaj za stil, za vreme, za minucioznost i za analizu najtananijih osećanja obogatio je savremenu francusku literaturu, a neki njegovi opisi pejzaža ostaju sve do danas „duhovni zavičaj” mnogih čitalaca.

Postavka se može pogledati  do 16. decembra 2021. godine u javnom katalogu Biblioteke, kao i na njenom veb-sajtu http://www.bms.ns.ac.rs/izlozbe/izlozba328.pdf

foto bms.ns.ac.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad