Yunet
 

Kultura

Jesen u novosadskim kulturnim stanicama

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 3. novembar 2021. • 12:27 •

Jesen u novosadskim kulturnim stanicama

Koncerti, radionice, izložba, promocija knjige – kulturne stanice u Novom Sadu obeležiće i ovu jesen različitim sadržajima.

U susret godini titule kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, oslanjajući se na svoje primarne ciljeve, decentralizaciju kulture i participaciju građana, kulturne stanice nastavljaju da promovišu kulturu kao način života u Novom Sadu.
Tri koncerta i festival eksperimentalnog filma u Eđšegu i Svilari
U četvrtak, 4. novembra od 18 sati, u Kulturnoj stanici Eđšeg publika će slušati koncert mladog violiniste Uroša Adamovića. Snažnim muzičkim doživljajem i neverovatnim tehničkim sposobnostima, ovaj muzičar svrstava se među najtalentovanije violiniste svoje generacije. Na sceni će mu se pridružiti izuzetna mlada čelistkinja Isidora Krmpotić i proslavljeni finski pijanista Uki Ovaskainen, a izvodiće dela Betovena, Baha, Hendla-Halvorsena i Sen-Sansa. Koncert se realizuje u saradnji sa Muzičkom omladinom – Kragujevac.
Projekat „Četiri strane sveta“, publika će imati priliku da isprati 9. novembra od 19 sati u Eđšegu. On predstavlja koncertnu turneju  kamernog  ansambla Aratos trija u šest gradova Srbije, a glavna ideja projekta  je prezentacija dela pisanih za klarinetski trio iz različitih delova sveta, kako bi se publici prikazale različite  umetničke  tendencije,  stilovi  i  diverzitet  tretmana  izvođačkih  sredstava  različitih kultura. U vezi sa tim, koncept programa čine dela kompozitora Igora Stravinskog, Đan Karla Menotija, Isidore Žebeljan, Brajt Šenga, Pitera Šikelea.
Koncert kultnog sastava Amajlija biće održan 11. novembra od 20 sati u Eđšegu, a svi poštovaoci ovog čuvenog novosadskog benda imaće priliku da dožive brodvejski nastup, u cilju promocije novih pesama, ljubavi i vernosti kvalitetnoj muzici. Svi zainteresovani, moraju prijaviti svoje prisustvo putem Fejsbuk stranice Amajlija Novi Sad.
Sedmi po redu, međunarodni festival eksperimentalnog filma i muzičkog videa Experimental superstars biće održan 9. i 10. novembra u Kulturnoj stanici Svilara. Osnovna ideja festivala je da afirmiše eksperimentalni film kao veoma bitnu formu za razvoj filmske umetnosti, a poseban prostor dobiće filmovi koji komuniciraju isključivo vizuelnim putem, kao i filmovima koji na inovativan način povezuju zvuk i sliku. U okviru festivala, kog čine dve takmičarske selekcije, publika će imati priliku da uživa i u pratećim programima, poput filmske radionice i muzičkog programa. Festival počinje u 19 sati, a realizuje se u saradnji sa organizacijom Live Soundtrack iz Beograda.
Dečiji program u kulturnim stanicama
U Kulturnoj stanici Eđšeg, od 5. do 8. novembra, publika će imati priliku da pogleda izložbu dečjih likovnih i literarnih radova pristiglih na konkurs „Biram pametnije, hranim se zdravije“ koji je raspisao Institut za javno zdravlje Vojvodine. Takođe, biće organizovana i dodela nagrada za najuspešnije radove dece iz vrtića i učenika osnovnih škola sa teritorije Novog Sada u ponedeljak, 8. novembra, od 11 do 12 sati.
U Kulturnoj stanici Mlin, 9. novembra od 17.30 sati, deca i njihovi roditelji prisustvovaće promociji knjige „Pavle i njegovo koferče“ autorke Ivane Kobilarov koja je namenjena deci od pet do osam godina, kao i vaspitačima, roditeljima i edukatorima. Cilj ove knjige je da pomogne detetu da lako ovlada procesom pisanja koji ga čeka u školi, na kreativan i zanimljiv način. Zamišljena je kao prva radna dečija knjiga, a svi zainteresovani mogu se prijaviti za ovaj program putem mejla: [email protected].
Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja ili odlaganja u slučaju promene epidemioloških mera.

 

Foto: V. Veličković

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad