Yunet
 

Kultura

„Naš grad” i „Osjećajte se k’o doma” 4. i 5. novembra u Srpskom narodnom pozorištu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. oktobar 2021. • 15:33 •

„Naš grad” i „Osjećajte se k’o doma” 4. i 5. novembra u Srpskom narodnom pozorištu

Srpsko narodno pozorište na samom početku novembra ugostiće dve predstave – 4. novembar rezervisan je za predstavu „Naš grad” u režiji Mie Knežević, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, dok će odmah sutradan, novosadska publika gledati monodramu Svetlane Patafte „Osjećajte se k’o doma”.

Rediteljka predstave „Naš grad“ Mia Knežević rekla je da je odabrala da ispriča jednu retku priču koja tematizuje sam fenomen življenja i smrtnosti, te da je komad Torntona Vajldera redak dramski tekst koji se bavi jednostavnošću svakodnevnog, predvidivog života.
„On nema za cilj da ispituje velika ljudska previranja, već suptilno ispituje građanski moral, perfidnost ljudske zajednice, dovodi u pitanje uhodane tradicije i pita se - gde nam promiče smisao? Da li je život samo ispunjavanje formi i konvencija ili je moguće proizvoditi smisao i doživljavati ga? Ova priča izražava cikličnost životnog toka, pa tako ne tretira samo pojedince iz prošlosti, već ulazi u dijalog i sa savremenim ljudima. Sa akcentom na teme svakodnevnog življenja, umiranja, borbe za emancipaciju, braka - ova predstava je poziv na putovanje kroz vreme i prostor. Šansa da se, uz malo gledaočevog pristanka na fantastiku, domašta pripadanje celom, velikom svetu - u ovakvom trenutku koji nas je civilizacijski zatekao i pokrenuo da se pitamo - a kuda smo zapravo krenuli“, istakle je rediteljka.
Za prevod i adaptaciju zadužen je Đorđe Petrović, a u predstavi igraju: Jovan Torački, Nataša Ilin, Milan Kolak, Nataša Luković, Mirko Pantelić, Mia Radovanović, Miloš Vojnović, Dejan Karlečik, Stefan Juanin.
Monodrama „Osjećajte se k’o doma” u režiji Vanje Jovanović, u izvedbi Svetlane Patafte bavi se kulturom življenja u Hrvatskoj i mentalitetom njenih građana iz vizure jedne strankinje. Ova predstava na duhovit način prikazuje ono što je ljudima u Hrvatskoj uobičajeno – neobične navike, svakodnevne rituale i određene društvene norme ponašanja koje strancu mogu biti neuobičajene, neshvatljive ili u potpunosti apsurdne. 
Svoja iskustva priča nam strankinja koja u Hrvatsku dolazi kao turistkinja, a onda odlučuje ostati. Prenosi svoja iskustva od prvog dolaska do trenutka kada je odlučila odabrati Hrvatsku kao svoj dom, ispreplićući frustrirajuće i apsurdne situacije s lepim momentima koje tu doživljava.
Srpsko narodno pozorište novembar započinje premijerom predstave „Midlseks“ u režiji Jovane Tomić zakazane za 1. novembar, u koprodukciji sa Omladinskom prestonicom Evrope, Novi Sad, a celokupan repertoar za naredni mesec, pronađite na sajtu Srpskog narodnog pozorišta.

 

Foto: SNP Mila Pejić

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad