Yunet
 

Kultura

Gostovanje italijanskog „Magbeta“ pred domaćom publikom

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 7. oktobar 2021. • 16:57 •

Gostovanje italijanskog „Magbeta“ pred domaćom publikom

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je na konferenciji za novinare u Srpskom narodnom pozorištu, povodom gostovanja predstave „Magbet“ u izvođenju Sardegna teatro i Compagnia Teatropersona iz Italije u okviru Šekspir festivala, izrazila veliko zadovoljstvo što će naš najstariji nacionalni teatar biti domaćin ovoj postavci Šekspirovog dela, koju su italijanski kritičari proglasili najboljom predstavom 2017. godine, kada je izvedena.

Čestitajući u ime Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata na istrajnosti, profesionalnosti i ambicijama timu Šekspir festivala, koji je na ponos svih nas odavno prepoznat na svetskim pozorišnim mapama, Dragana Milošević je naglasila da će samim tim snažna podrška ovoj manifestaciji biti nastavljena.
„Lako je biti partner ovakvom festivalu, koji je promovisao i naš grad, Pokrajinu i celu državu i zato je više nego prirodno da neke od predstava i gostuju u Srpskom narodnom pozorištu, čiji smo osnivači“, istakla je ona i dodala da se na ovom svetlom primeru vidi saradnja državnog organa, kulturne institucije i manifestacije, a na korist publike i poštovalaca Šekspira.
Kako je navela, ovo je primer dobre prakse, ali i činjenica da svi koji su ujedinjeni na polju kulture na ovaj način rade na njenom razvoju, podizanju standarda i kvaliteta saradnje.
U ime Šekspir festivala, reči zahvalnosti na potpisanom Protokolu o saradnji sa SNP-om izrazio je reditelj i direktor Festivala Nikita Milivojević, koji je podsetio na to da se predstava „Magbet“ izvodi sledeće subote, 16. oktobra, na Sceni „Jovan Đorđević“ od 20 časova, te da se time završava ovogodišnji festival.
Govoreći o gostujućoj italijanskoj postavci „Magbeta“, Milivojević je naglasio da su pregovori za njenu izvedbu trajali više od tri godine i da je ona u međuvremenu bila izvedena u Londonu, Hong Kongu, Zagrebu, a da kod nas stiže iz Rusije, što dovoljno govori o njenoj popularnosti.
Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić ovom prilikom je najavio i pregovore o domaćem izvođenju predstave „Magbet“ sredinom sledeće godine, što bi bila nadogradnja dosadašnje saradnje između Šekspir festivala, SNP-a i Beogradskog dramskog pozorišta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad