Yunet
 

Kultura

Večeras premijerno Aida na Tvrđavi

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 15. septembar 2021. • 14:03 •

Večeras premijerno Aida na Tvrđavi

Premijerno izvođanje opere Aida biće upriličeno pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave sa više od 350 učesnika večeras od 19.30.

Publika će posle 39 godina od poslednjeg izvođenja opere imati priliku da se ponovo zaljubi u Aidu, a prošlo je tačno 150 godina od prve izvedbe ove opere u Egiptu 1871. godine.

Opera Srpskog narodnog pozorišta otvoriće 161. sezonu najstarijeg teatra u Srbiji spektakularnim izvođenjem Verdijeve opere Aida!

Aida će biti izvedena u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, sa više od 350 učesnika na sceni- muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača i velikog broja statista za poznatu scenu marša vojnika.

“Biće to opersko iskustvo nalik onome u Verdijevo vreme, kada su se kalanderi podešavali spram velikih premijera. Najstariji nacionalni teatar, u tako teškim okolnostima, otvara još jednu sezonu. Već je to izazov”, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrdi Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe Aide izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave!

“Prošlo je više od godinu dana kako svakodnevno slušamo o brojevima. Brojimo zdrave, bolesne, one koji nisu uspeli, prijatelje koji ostaju bez posla i dane odbrojavamo do nekog kraja. U tom brojanju stalo je mnogo stvari, umetnici su stali, kultura i umetnost miruju. Opera Srpskog narodnog pozorišta od samog početka preuzima ulogu vatrogasca, a tokom naših napora da stvorimo i ostanemo u kontaktu sa publikom u vanrednim okolnostima, i sami smo naučili nekoliko važnih lekcija. Saznali smo da održivost znači inovaciju i stalno prilagođavanje sadašnjem trenutku. Mi smo umetnici. Kroz umetnost pokušavamo da pomognemo ljudima. Našoj publici. Novosađanima. Da preživimo ono što je bilo najvažnije za opstanak naše vrste u svakoj civilizaciji – ljudski duh”, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Poslednjih godina, na Zapadu, zasićenom modernom produkcijom, težnja je vraćanju klasičnijem pristupu operi. Ovaj nastup Aide biće kombinacija klasičnog i modernog izraza. Sa velikim orkestrom i horom, kao i gostujućim dirigentom i solistima iz kuće Arena di Verona, za oko 3.000 gledalaca planiran je spektakularni nastup Aide u drugoj nedelji septembra.

“Aida je priča o strasti koja ključa pod nebom Egipta. To je priča o sukobu dva carstva, o sukobu dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o sukobu dve zaljubljene žene. Obe su princeze, ali istovremeno i dve robinje – robinje ljubavi i strasti. Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, vešt strateg, pobednik na bojnom polju, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U pitanju su veliki ulozi – kako da mali pion postane laufer, a onda od laufer kralj. U igri ljubavi i rata, njegovi stpenici su dve princeze iz dva zaraćena carstva.”, objašnjava reditelj predstave Aleksandar Nikolić.

Opera sa najvećom masovnom scenom počinje najnežnijom melodijom violina u pijanisimu, a slično se i završava. Verdi sa nekoliko tonova daje atmosferu, a izborom instrumenata produbljuje situaciju. Radnja Aide je jasna, pregledna, duboko ljudska, razumljiva svakom osećajnom čoveku. Nije u pitanju samo sukob između ljubavi i dužnosti, na šta se često svode tumačenja ove opere, radi se u duboko ljudskoj sadržini, o humanističkoj ideji, o pravu ljudi na ovozemaljsku sreću, osuđuju se porobljivački ratovi, ugnjetavanje i nasilje. Teme od izuzetnog značaja za ove prostore.

“Upravo takav spektakl od nas zahteva određeni, svetski nivo. Ne samo u umetničkom, izvođačkom i muzičkom smislu, na čemu svakako intezivno radimo poslednjih godina. Ne, ovom operom postavljamo visoke zahteve od sebe iż ugla publikę”, zaključuje Stankov.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

Foto sa probe: V. Veličković
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena