Yunet
 

Kultura

Tamburica fest promoviše Novi Sad i Vojvodinu u Turskoj

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 28. jul 2021. • 15:41 •

Tamburica fest promoviše Novi Sad i Vojvodinu u Turskoj

Informacija o saradnji "Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira, potvrđena je prvim kadrovima na snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici povodom 15 godina svetskog festivala tamburaške muzike, koji promoviše naše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine, izazvala je ogromnu pažnju medija u Turskoj sa pregršt pozitivnih tonova.

Dr Jovan Pejčić, osnivač “Tamburica festa” i profesor Sali S. Salini, predavač na Akademiji za film u Izmiru i direktor filmskog festivala u tom gradu u Turskoj, su u petak, 23. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi potpisali protokol o saradnji dve institucije. Tom prilikom istakli su i simboliku, s obzirom na to da se zajednička priča zasniva upravo na Petrovaradinu, središtu svetskog tamburaštva gde se i održava smotra “majstora pera i žice”, čija muzika gradi mostove prijateljstva a kamera beleži za večnost, što je trajna vrednost.

"Informacija o našem zajedničkom poduhvatu emitovana je na više od stotinu medija u Turskoj, kako na raznoraznim portalima, tako i u vodećim dnevnim novinama i televizijskim kanalima. Među njima mogli bismo da nabrojimo medije koji na specijalnim mrežama ponaosob imaju više od milion pratilaca na društvenim mrežema a to su Anadolu agency, Beyazperde, MSN, Populaer Sinema, Sadibey, Oteki Sinema, Time Balkan, Haberler, Son Dakika, Medya Ege …- kaže profesor Salini.
On takođe naglašava da je prijatno iznenađen odzivom medija koji su, kako ističe, već istog dana pridali značaj saradnji dve kulturne institucije.
"Smatram da je takav odjek veoma dobar, jer je to potvrda da je cela naša priča, u koju hrlimo “Tamburica fest” i “Balkan Panorama film fstival” u Izmiru, istinska i u kulturno- umetničkom smislu značajna za razvoj odnosa i neposredno upoznavanje dva naroda. Ovo je, međutim, tek početak, jer je takođe dogovoreno da dogodine, kada “Tamburice fest” obeležava 15. godina, orkestri iz Srbije gostuju na projekciji filma i upriliče fenomenalnu prezentaciju kulture iz Vojvodine na prostorima Turske. Osim toga, u planu je još niz zajedničkih, istinski velikih projekata na planu kulturne saradnje, koji su ostvarivi i služe interesima dve države", zaključio je Salini.
Ovogodišnji, 14. po redu “Tamburica fest” biće održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, a “zemlja prijatelj” festivala je, Turska.

 

Foto: Tamburica fest

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena