Yunet
 

Izbori

Pastor: Podržavamo Aleksandra Vučića za predsednika Srbije

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. mart 2022. • 12:43 •

Pastor: Podržavamo Aleksandra Vučića za predsednika Srbije

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je za RTV da je ovo važan trenutak, u kom je potrebna hrabrost da se jasno podrži Aleksandar Vučić kao predsednički kandidat, jer je sada trend negiranja i stavljanja svega pod znak pitanja.

„Mi smo razmislili i nedvosmisleno rekli da je on naš kandidat, jer put koji smo prešli u poslednjih 10 godina bio bi nezamisliv bez njega. Mađari znaju šta je to zakletva bećara, i da sada kada je odsudna bitka koju stranu treba zauzeti. Mi sa njim imamo pozitivna iskustva, za druge ne znamo, jer oni ni ne primećuju da postojimo, ni reč nisu rekli o mađarskoj zajednici. Nama je Vučić partner koji nas poštuje", rekao je Pastor.
Prema njegovim rečima, prethodne decenije počivale su za njih na tri osnovne stvari.
"U Mađarskoj na politici Fidesa i njihovog premijera, u Srbiji na jakom SVM-u i sadašnjem predsedniku republike. Mi želimo da koordinate ovog političkog sistema zadržimo i u narednih pet godina“ rekao je Pastor.
On je najavio da će danas, na izbornoj konvenciji SNS-a u Subotici, kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić, o tome jasno da govori i na srpskom i na mađarskom jeziku.
Govoreći dalje o saradnji sa Srpskom naprednom strankom, Pastor je rekao da ona funkcioniše dobro i na terenu, među nižim nivoima vlasti, uz "povremena trenja".
„U tome je važno da se nikada ne izgubi iz vida temeljni interes, a to je da treba da se sporazumemo jer samo tako ima napretka. U rušenju, svađama i nasilju nema napretka. Decenijama smo plaćali toliko visoku cenu zbog konflikata, zbog nasilničkih situacija, zbog nepriznavanja, ali sada smo u drugačijoj poziciji. I smatram da to treba održati jer je to ono što nas vodi napred. Da nema ove saradnje ne bi bilo ulaganja u ekonomiju, ne bi bilo infrastrukturnih ulaganja. Ne bi bilo železnice. Mnogo čega ne bi bilo, jer to nije dato samo po sebi, već je realizovano kao rezultat dogovora“ rekao je Pastor.
Govoreći o ulaganjima u ekonomski razvoj kroz program podrške koji Mađarska pruža ovdašnjim preduzetnicima, Pastor je izrazio očekivanje da će se on nastaviti i u narednom periodu, jer nakon izbora Brisel više neće imati razloga da zadržava novac Mađarske, a deo toga preliće se i na ovdašnje stanovništvo.
U tom smislu predsednik SVM-a rekao je da nigde u Karpatskom basenu ovaj nacionalni program jačanja lokalne privrede nije naišao na takvu otvorenost kao u Srbiji.
„Često sam govorio da je uloženo više od 300 miliona evra, što je delom bespovratna pomoć, delom kroz konkurse, delom i kao deo kreditne konstrukcije. To se nije dogodilo ni u Rumuniji, ni u Ukrajini, Slovačkoj, ni u Hrvatskoj. Mislim da je takav stav znak otvorenosti, poštovanja, korektnosti i velikodušnosti “ rekao je Pastor dodajući da i to između ostalog zavređuje podršku predsedniku za sledeći petogodišnji ciklus.
Predsednik SVM-a osvrnuo se i na izbornu kampanju navodeći da se sreo sa velikim brojem građana i da je uveren da će ljudi izaći na izbore jer shvataju važnost potrebe da utiču na to ko će zastupati njihove interese.
U razgovoru u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija bilo je reči i o mogućem uticaju rata u Ukrajini na svakodnevni život građana Srbije, kao i moguću krizu u snabdevanju osnovnim životnim namirnicima i energentima.
Prema rečima Ištvana Pastora ovaj rat menja svet kakav smo do sada poznavali, ali na nivou svakodnevice građana Srbije, on neće doneti promene.
„Ovo je bitka velikih, i veliki u velikim bitkama obično menjaju situaciju na terenu. Ali, u tome veoma važnim smatram da Srbija ima stabilno, mirno i hrabro rukovodstvo“ naglasio je Pastor.
On je dodao da Srbija ima dovoljno svih potrebnih životnih namirnica, i rekao da se neće dogoditi situacija kao u polovini Evrope da nema pojedinih namirnica.
Takođe, prema njegovim rečima neće biti ni problema u nabavci i transportu energenata.
„Ne verujem da će posle 3. aprila, posle izbora, 'popustiti kočnice' i da će doći do promena na tom polju jer vlada preduzima dugoročne poteze i mere za smirivanje inflacije. Naprotiv, verujem da ukoliko rezultati izbora i ovde i u Mađarskoj budu onakvi kakve očekujemo, to će doneti uzlet privrede, jer ekonomija voli stabilnost i predvidljivost“ zaključio je Pastor.

 

Izvor: tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad