Yunet
 

Izbori

Sutra ističe rok za predaju lista i kandidatura

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. mart 2022. • 12:31 •

Sutra ističe rok za predaju lista i kandidatura

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore, kao i za kandidaturu za predsedničke izbore raspisne za 3. april, ističe sutra, 13. marta, u ponoć.

Kako je predviđeno Rokovnikom Republičke izborne komisije (RIK) za izbor poslanika u novom sazivu parlamenta, stranke, koalicije ili grupe građana izborne liste mogu da predaju najkasnije 13. marta.
Rok za utvrđivanje zbirne izborne liste, i njeno objavljivanje u Službenom glasniku je 18. mart, a tada bi RIK trebalo i da zaključi birački spisak i utvrdi konačan broj birača.
Domaći posmatrači koji žele da prate rad biračkih odbora na parlamentarnim izborima mogu da se prijave najkasnije 26. marta, dok je taj rok za strane posmatrače 23. mart.
Poziv za glasanje građanima bi trebalo da stigne najkasnije 28.marta, a biračka mesta 3. aprila biće otvorena od 7 do 20 sati.
Birači koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu mogu o tome da obaveste birački odbor, preko lokalne izborne komisije od 31. marta do 3. aprila u 11 sati.
Izborna tišina traje od 31. marta u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila, u 20 sati.
Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati.
Zbirni izveštaj o rezultatima glasanja RIK donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.
Podnosioci izbornih lista, kao i birači, imaju pravo da podnesu zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu, a rok je 6.april u 20 sati.
Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu.
Kada je reč o predsedničkim izborima, Rokovnik RIK-a, kandidature za predsednika Republike podnose se najkasnije sutra, 13. marta.
Žreb za utvrđivanje redosleda predsedničkih kandidata obavlja se najkasnije 18. marta, što je i rok za utvrđivanje i objavljivanje liste kandidata u Službenom glasniku.
Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je i u ovom slučaju 4. april do 8 sati, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja RIK donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.
I u ovom slučaju birači, ili predlagač proglašenog kandidata za predsednika imaju pravo da podnesu zahtev za poništavanje glasanja na nekom biračkom mestu, do 6. aprila u 20 sati.
Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, izdaje uverenje o izboru za predsednika Republike.

 

izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena