Yunet
 

Izbori

Uvid u deo biračkog spiska Grada Novog Sada

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 19. februar 2022. • 11:33 •

Uvid u deo biračkog spiska Grada Novog Sada

Deo biračkog spiska za teritoriju Grada Novog Sada izložen je u sedištu Grupe za vođenje i ažuriranje biračkog spiska Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada, Novi Sad, Trg mladenaca broj 7.

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, građani sa prebivalištem na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji Grada Novog Sada, mogu podneti Gradskoj upravi za opšte poslove Grada Novog Sada, do zaključenja biračkog spiska odnosno do 18. marta 2022. godine u 24.00 časa. Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, uz odgovarajuće dokaze, podnose se Gradskoj upravi za opšte poslove Grada Novog Sada svakog dana (radnim danima i vikendom) u Novom Sadu, Trg mladenaca 7, u vremenu od 8.00 do 20.00 časova. Od 19. marta do 30. marta 2022. godine, upis, brisanje, izmene i dopune ili ispravke biračkog spiska obavljaće se na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi. Građani mogu od raspisivanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, najkasnije 5 dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 12. marta 2022. godine u 24.00 časa, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji. Za birača sa boravištem u inostranstvu, po podnetom zahtevu, biće upisan podatak da će birač na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije glasati prema mestu boravišta u inostranstvu na osnovu rešenja Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada, ukoliko ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada.

Zahtev, da se u birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije glasati u inostranstvu, podnosi se najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno do 12. marta 2022. godine u 24.00 časa, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije. U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste, dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Uvid u Jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elktronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena