Yunet
 

Izbori

Dimitrijević: Raspisivanje predsedničkih izbora početkom marta

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 16. februar 2022. • 11:03 •

Dimitrijević: Raspisivanje predsedničkih izbora početkom marta

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da se očekuje da u narednih dan-dva počnu da pristižu izborne liste kandidata za izbore raspisane za 3.april, kao i da se stiču uslovi da početkom marta budu raspisani i predsednički izbori.

Dimitrijević je naveo da su sve odluke neophodne za učešće na izborima objavljene na sajtu RIK-a i dostupne svima pod jednakim uslovima.Raspisivanjem izbora 15. februara stekli su se uslovi da se lokalni predstavnici, kao i republički poslanici biraju istog dana, 3. aprila.
"Upravo tako izbori za narodne poslanike su raspisani, ta odluka je objavljena u Službenom glasniku'', rekao je Dimitrijević za RTS.
Na pitanje koji je rok za raspisivanje predsedničkih izbora, Dimitrijević je objasnio da su to redovni izbori i da se raspisuju u roku od 90 dana od isteka aktuelnog mandata predsednika Republike.
"Što znači da se stiču uslovi početkom marta da predsednik Narodne skupštine raspiše i ove izbore", naveo je Dimitrijević.
Ukazao je da pravo na učešće na izborima imaju registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana.
"Od ovih izbora jako je i pojednostavljena ta procedura, kao i dokumentacija za podnošenje lista za narodne poslanike. Neophodno je da bude skupljeno kao i ranije najmanje 10.000 overenih potpisa birača", rekao je Dimitrijević.
Pojasnio je da za razliku od parlamentarnih i lokalnih izbora, oni koji predaju prvi potpise za predsedničkog kandidata neće nužno biti i prvi na glasačkom listiću, jer se lista određuje žrebom.
Govoreći o tome da li će RIK imati svojih posmatrača koji će pratiti regularnost sprovođenja izbora, Dimitrijević kaže da RIK nema svoje predstavnike i da će na ovim izborima pored RIK-a i biračkih odbora kao organ za sprovođenje izbora biti nadležna i tzv. lokalna izborna komisija.
''Uz sve te komisije, kako republičke tako i lokalne, pa i biračke odbore, biće zastupljeni i predstavnici i parlamentarnih političkih stranaka i vanparlamentarnih stranaka u skladu sa dogovorom na međustranačkom dijalogu", naglasio je Dimitrijević.
Kako je rekao, nakon predaje lista kandidata za poslanike, pravo na predlaganje imaće i podnosioci proglašenih izbornih lista, tzv. prošireni sastav svih organa za spovođenje izbora gde na kraju, dodao je, bude više predstavnika opozicionih političkih stranaka nego predstavnika vlasti.
''Tako da to dobija još jednu dimenziju demokratskog karaktera", naveo je Dimitrijević.
Što se tiče saopštavanja rezultata, Dimitrijevcih je kazao da je RIK u obavezi da u skladu sa zakonom saopšti preliminarne rezultate u roku od 24 časa od momenta zatvaranja biračkih mesta.
''U tom roku građani će imati priliku što u holu Narodne skupštine, u sedištu RIK-a da praktično prate verifikaciju rezultata od prvog glasačkog mesta na monitorima tako da će javnost imati potpunu evidenciju", objasnio je Dimitrijević.
Kako kaže, i na sajtu RIK-a ažuriraće se rezultati od prvog do poslednjeg biračkog mesta u Srbiji.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug Sava Radovanović

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena