Yunet
 

Hronika

Sprečeno krijumčarenje preko šest tona nafte

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 12. jul 2022. • 15:54 •

Sprečeno krijumčarenje preko šest tona nafte

Pored redovnih kontrola na kopnu, carinska služba posebnu pažnju posvećuje suzbijanju krijumčarenja nafte na rekama, pre svega na Dunavu, kojim strani i domaći brodovi najčešće ulaze u našu zemlju ili izlaze iz nje.

Carinici su tako prethodnih dana otkrili dva slična pokušaja i sprečili krijumčarenje preko 6 tona neprijavljene nafte.
Poslednji slučaj zabeležen je 11. jula 2022. godine tokom kontrole rumunskog broda na 1.170 kilometru Dunava, kada je upoređivanjem brodske dokumentacije i stvarno zatečenog stanja, otkriven je takozvani ''višak'' od preko 4.200 litara pogonskog goriva.
Odlukom prekršajnog suda, zapovednik i kompanija kojoj brod pripada kažnjeni su novčanom kaznom u iznosu od milion i sto hiljada dinara.
Nekoliko dana ranije na rečnom prelazu Bačka Palanka, na brodu koji plovi pod austrijskom zastavom otkriveno je 2.000 litara neprijavljene nafte.
Pomenuto pogonsko gorivo pronađeno je tokom detaljne kontrole, u pramčanom delu broda.
 Epilog ovog slučaja je naplaćena kazna u iznosu od preko pola miliona dinara, te će se tako samo od ova dva prekršaja u budžet Republike Srbije sliti preko milion i po dinara.   
O tome koliko su carinici uspešni u sprečavanju krijumčarenja nafte na rekama govori i podatak da su od početka 2022. godine sprečene različite malverzacije sa više od 24 tone ove akcizne robe.  

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena