Yunet
 

Hronika

U Novom Sadu uhapšeno 12 osoba zbog izvršenja više koruptivnih krivičnih dela

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. jun 2022. • 18:21 •

U Novom Sadu uhapšeno 12 osoba zbog izvršenja više koruptivnih krivičnih dela

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, UKP, u saradnji sa Vojnom policijom, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su i podneli krivičnu prijavu protiv 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, saopštio je danas MUP.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su i zadržani M. D. (1973) odgovorno lice privrednog društva "DSM Stil" iz Sremske Mitrovice, D. S. (1977) osnivač preduzetničke radnje „In Projekt montaža“ iz Inđije, Ž. V. (1970) iz Sremske Kamenice, odgovorno lice privrednog društva „Braća Vojinović“, D. I. (1973) iz Hrtkovaca, odgovorno lice preduzetničke radnje „Art color D&V“, A. M. (1969) iz Rume, odgovorno lice „MediaKomerc“ DOO Voganj, Kragujevčanin I. V. (1977) pripadnik Vojske Srbije, kao i Rumljanin I. V. (1979) pripadnik Vojske Srbije koji se tereti i za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.Takođe je uhapšeno i sprovedeno na saslušanje još petoro osumnjičenih lica, tridesetosmogodišnje ogovorno lice jedne gimnazije u Staroj Pazovi, četrdestetjednogodišnje odgovorno lice jedne stručne škole u Pećincima, četrdesetšestogodišnje odgovorno lice jedne osnovne škole u Pećincima, tridesetpetogodišnje odgovorno lice jedne mesne zajednice na teritoriji Sremske Mitrovice i četrdesetčetvorogodišnje odgovorno lice jedne osnovne škole u Buđanovcima, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.
Njih petoro se terete da su, od decembra 2021. do maja ove godine, u dogovoru sa I. V., u postupcima nabavki radova na tekućem održavanju, adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji delova objekata čija su oni odgovorna lica, protivpravno dali prednost, kao najpovoljnijem ponuđaču preduzeću „DSM STIL“ DOO SREMSKA MITROVICA, čije je odgovorno lice M. D., a koji je overavao fiktivne ponude i fakture koje je sačinjavao osumnjičeni I. V. (1977) po nalogu svog brata I. V (1979) koji je, takođe, i angažovao radnike za izvođenje predmetnih radova, a koji nisu zaposleni u firmi „DSM STIL“ DOO SREMSKA MITROVICA, koja je iskorišćena za izvršenje krivičnog dela.
Osumnjičeni D. S. se tereti da je pečatom svoje preduzetničke radnje i svojim potpisom overavao obrasce predmeta i predračuna navedenih radova neverodostojne sadržine, koji su bili osnov za određivanje vrednosti nabavki radova i osnov za određivanje iznosa sredstava za koja su navedene škole konkurisale kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.
Kako se sumnja, novac uplaćen od strane navedenih pravnih lica prebacivan je sa računa „DSM STIL“ plaćanjem fiktivnih faktura izdatih od strane preduzeća „MEDIACOMERC 1991“ DOO VOGANj i „MEDIĆ 2019“ DOO VOGANj, čije je faktički odgovorno lice osumnjičeni A. M., „BRAĆA VOJNOVIĆ“ DOO SREMSKA KAMENICA čije odgovorno lice je osumnjičeni Ž. V. i „Art Color D & V“ čiji osnivač je osumnjičeni D. I.
Osumnjičenima M. D., D. S., D. I., A. M., I. V., Ž. V. i I. V. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok je petoro osumnjičenih odgovornih lica uhapšeno i odmah sprovedeno kod tužioca na saslušanje.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad