Yunet
 

Društvo

Grad Novi Sad pametno reciklira

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. april 2024. • 12:24 •

Grad Novi Sad pametno reciklira

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić prisustvovala je promociji projekta „Novi Sad pametno reciklira“ koji Grad Novi Sad realizuje u saradnji sa kompanijom „Sekopak“ iz Beograda i Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“, u cilju unapređenja sistema primarne selekcije ambalažnog otpada i podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine.
Mira Radenović Bojić je istakla da će kroz ovaj projekat građani moći na inovativan način da odlažu plastične flaše i aluminijumske limenke, a da je njegov cilj da se, pre svega, privuku mlađe generacije i motivišu da steknu ekološke navike i učestvuju u primarnoj selekciji.
– Ovo je način da pokažemo da i Srbija prati trendove iz industrije koji građanima pruža mogućnost da pored kontejnera za PET i zvona za staklenu ambalažu mogu ambalažu odlagagati i u pametne mašine – reciklomate. Pored toga, svaki „recikler“ će moći da učestvuje u sakupljanju bodova preko aplikacije „Reciklomat“ koja se može skinuti skeniranjem QR koda na reciklomatu ili ulaskom na Google Play Store. Aplikacija je besplatna, a preko nje mogu, pored sakupljanja bodova, da se vide i lokacije svih reciklomata, kao i kolika je njihova popunjenost. Grad Novi Sad će svakog meseca animirati društveno odogovrne kompanije i gradske institucije da svoj doprinos projektu pokažu u vidu simboličnih poklona poput ulaznica za predstave, muzeje, izložbe, bazene i slično. Kako će nagrade varirati iz meseca u mesec najbolje je da se građani informišu na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine www.environovisad.rs – rekla je Radenović Bojić.
Violeta Belanović, generalna direktorka kompanije „Sekopak“, istakla je da ova kompanija kao operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom već trineast godina sarađuje sa Gradom Novim Sadom, tokom kojih je realizovan veliki broj akcija, a da se danas postavljanjem reciklomata ova saradnja nadograđuje i dodala da je tokom četrnaest godina, koliko „Sekopak“ postoji, ova kompanija sakupila 940 hiljada tona ambalažnog otpada koji je poslat na reciklažu, a da su Novosađani tom procesu dali značajan doprinos. Takođe, objasnila je da će i „Sekopak“ učestvovati u nagrađivanju Novosađana i da se o nagradama oni mogu informisati putem veb sajta ove kompanije.
Jelena Subotina, volonter ispred „ Zelene stolice“ rekla je da je volonteri danas pokrivaju svih pet lokacija u Gradu na kojim su postavljeni recikolamti i što mogu kroz edukaciju da doprinesu podizanju ekološke svesti Novosađana.
Pet pametnih reciklomata raspoređeno je na centralnim gradskim lokacijama – na Beogradskom keju, kod nekadašnje prodavnice „KEJ SHOP“, na Trgu slobode, kod „Apolo centra“, u Ulici Žarka Zrenjanina 2, ispred Skupštine Grada Novog Sada, u Kineskoj četvrti, kod „Fabrike“, na Bulevaru despota Stefana 5, kao i kod glavnog ulaza na kupalište „Štrand“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena