Yunet
 

Društvo

Najavljen prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje u Novom Sadu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. april 2024. • 11:19 •

Najavljen prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević učestvovao je danas na konferenciji za medije povodom održavanja prvog sajma „ArchyEnergy“ i stručne konferencije iz oblasti arhitekture, energetske efikasnosti, inovativnih tehnologija i materijala u oblasti građevinarstva, koji će biti održani 8. i 9. aprila u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Ivanišević je istakao da je Sekretarijat podržao ovu manifestaciju iz dva razloga.

„Prvi je turistički deo, jer očekujemo 700 noćenja. Zato podržavamo i Biznis priče i festival Egzit i druge manifestacije koje se održavaju u Novom Sadu. Činjenica da nema slobodnih smeštajnih kapaciteta pokazuje da je ovaj grad postao značajno mesto za održavanje sajamskih manifestacija. Drugi važan razlog je to što je ovo privredna grana u ekspanziji. Sekretarijat pruža podršku i u okviru svojih konkursa u privredi i turizmu kroz posebna davanja i subvencije za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije“, rekao je Ivanišević i dodao da je resorni sekretarijat prvi svojim podsticajnim merama uveo i posebne subvencije za nabavku punjača za električne automobile, čime pokazuje posvećenost novim trendovima.

On je rekao i to da je važno saslušati respektabilne stručnjake iz ove oblasti koji će biti učesnici konferencije, te saznati koji se trendovi očekuju u narednom periodu i u idućoj godini, kako bi se utvrdilo šta je još potrebno da sadrži turistički objekat po ukusu savremenog turiste.

Ova regionalna konferencija sa izložbom, koja je rezultat dugogodišnje posvećenosti građevinsko-arhitektonskih časopisa i portala „Grenef“, „Podovi“ i „Prozori+Vrata“, omogućiće poslovno umrežavanje s ključnim akterima u svetu arhitekture, energetske efikasnosti, tehnoloških i održivih građevinskih inovacija.

Bogat konferencijski program, koji se sastoji iz dva dela – izložbeni sa 23 štanda i konferencijski sa sedam stručnih panela, baviće se istraživanjem trendova u zelenoj izgradnji, pametnim rešenjima i automatizacijom savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima, kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge, projektantima, arhitektama, dizajnerima i predstavnicima finansijskih organizacija i institucija.

U okviru otvaranja Sajma i konferencije, u ponedeljak, 8. aprila, sekretar Ivanišević predstaviće i pojedinosti u vezi sa projektima Sekretarijata – rekonstrukciju Vidikovca i Info-centra NP „Fruška gora“ na Iriškom vencu, kao i „Zelenu stazu“, koja se pruža od Petrovaradina do Beočina, i koja će predstavljati jednu od vodećih turističkih atrakcija sa pratećim mobilijarom i infrastrukturom, kako u AP Vojvodini, tako i u čitavoj zemlji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena