Yunet
 

Društvo

U rasadniku „Zelenila“ spremaju 100.000 komada cveća za prolećnu sadnju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 25. mart 2024. • 16:12 •

U rasadniku „Zelenila“ spremaju 100.000 komada cveća za prolećnu sadnju

Više od 100.000 komada najraznovrnijeg cveća, koje će tokom proleća biti posađeno u gradu, priprema se za sadnju u rasadniku „Gradskog zelenila“. Begonije, ukrasna trava, kadifica, cinija, petunije, u raznim bojama, u maju će obojiti pešačke zone i saobraćajnice u centru grada, parkove, bulevare, cvetni trg ispred železničke stanice, Dečije selo, stambene blokove i druge lokacije.
Biljke se prvo neguju u plasteniku Gradskog zelenila. Od malene biljke koje se prilikom pojave dva prva lista presađuju u veće lončiće u visokokvalitetan supstrat, zatim se neguju uz redovnu negu (prihranu), navodnjavanje i bio-hemijsku zaštitu, kako bi u maju bile spremne za sadnju.
Pored toga, nastavljeni su prolećni radovi na uređenju zelenila i travnjaka. Na Trgu mladenaca se orezuju ruže, u Dunavskom parku se okopava i plevi šiblje, koje se kao i drveća i šimšir tretira zaštitnim preparatima. Na trgu ispred Železničke stanice se okopava cveće. U Teodora Mandića, Šajkaškoj, Gagarinovj, Pariske komune, Rumenačkoj, Šekspirovoj, kao i stambenim blokovima Miloja Čiplića, Stevana Momčilovića, na Jugovićevu i Novom parku u toku je košenje trave.
– Više od dva meseca radimo na prolećnom uređivanju zelenih površina i unapređenju zelenila u gradu. Posađeno je više od 2.500 sadnica novog drveća, koje se redovno zaliva i prihranjuje. Očišćeni su svi parkovi, započeto je lečenje i sanacija oštećenog drveća, a u narednom periodu uvešćemo lečenje drveća specijalnim injektorom – kaže Miloš Egić, direktor JKP „Gradsko zelenilo.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena