Yunet
 

Društvo

Đurić otvorio Sajam obrazovanja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. mart 2024. • 14:14 •

Đurić otvorio Sajam obrazovanja

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju Međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi“ koji se održava po 19. put, a namenjen je učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola i okuplja institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila. Pozdravne reči uputili su i generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić, pokrajinski sekretari prof. dr Zoran Milošević i Žolt Sakalaš, kao i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, dok je gradonačelnik i zvanično otvorio tu manifestaciju.

– Sajam obrazovanja je važna smotra mladosti, poleta i snage. Kako je odluka o nastavku školovanja, jedna od najznačajnijih u životu svakog mladog čoveka, Grad Novi Sad je omogućio učešće svih srednjih škola sa teritorije Grada na Sajmu kako bi se na njihovim štandovima učenici završnih razreda osnovnih škola, upoznali sa obrazovnim profilima u ponudi. Svi okupljeni učesnici vaspitno-obrazovnog procesa nesumnjivo prepoznaju „putokaze“ savremenog doba u kojem sve ekonomije sveta, pa i one najrazvijenije, ulažu u ekonomiju znanja, u kojoj su informacije i inovacije postale ključno bogatstvo i najvažniji resurs. U tom smislu, i Srbija trasira svoj put ka povećanju konkurentnosti i modernizaciji privrede uz poluge obrazovanja, kao i Novi Sad, drugi grad po veličini i značajan univerzitetski centar – rekao je gradonačelnik istakavši da je Grad Novi Sad za unapređenje uslova u predškolskom i u školskom sistemu, u 2024. godini izdvojio preko 8,2 milijarde dinara.

– U periodu od 2012. do 2024. godine izgrađeno je osam novih objekata predškolske ustanove, 17 je rekonstruisano, a u toku je izgradnja dve nove osnovne škole. Finansiramo nabavku besplatnih udžbenika za prvake, a tradicionalno dodeljujemo i Vidovdanske nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za izuzetne rezultate. Takođe, šaljemo najbolje osnovce i na putovanje na Krf i poklanjamo im bicikle kao nagradu, ali i podsticaj – naglasio je Đurić.

U hali Master Novosadskog sajma Sajam će trajati do 23. mart 2024. Radno vreme je od10 do 20 časova, a ulaz se ne naplaćuje. Prateća manifestacija Sajma obrazovanja je i 35. Sajam zapošljavanja koji organizuju Grad i Nacionalna služba za zapošljavanje, a na koji se prijavilo preko 55 poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljanjem oko 470 radnika.

– Podaci sa prethodnih sajmova nam govore da se u roku od šest meseci nakon održanog sajma zaposli svako četvrto nezaposleno lice koje je posetilo sajam, što je zaista sjajno. Pored toga, sa skoro 220 miliona dinara predviđenih Akcionim planom zapošljavanja za 2024. godinu, Novi Sad ostaje lider u Srbiji po visini sredstava koje izdv

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena