Yunet
 

Društvo

„OsnaŽena, ona može sve“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 21. mart 2023. • 18:48 •

 „OsnaŽena, ona može sve“

Amfiteatar Rektorata Univerziteta u Novom Sadu bio je danas mesto okupljanja velikog broja preduzetnica sa teritorije AP Vojvodine, kao i onih koje to žele da postanu, uz stručno vođstvo i mentorstvo, u okviru prvog skupa povodom osnivanja startap akademije ženskog preduzetništva „OsnaŽena, ona može sve“.

Skup je održan u organizaciji Centra za poslovnu edukaciju i konsalting „Core International“ iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji dugi niz godina sprovodi programske podsticajne mere namenjene ženskom preduzetništvu.
Tim povodom, pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević poručio je učesnicama da ne odustaju od svojih stremljenja i planova da postanu deo privatnog sektora AP Vojvodine i Republike Srbije.
„Menjamo kurs Sekretarijata, pa ćemo pored postojećih subvencija za privredne subjekte u oblasti privrede i turizma težište rada postaviti upravo na prekvalifikacije i dokvalifikacije, osnaživanje preduzetnica i preduzetnika. Uspeli smo da pomognemo subjektima i u doba korone, ali sada je potrebno osnažiti ljude da krenu u sopstveni biznis. Upravo ova akademija ima cilj da osnaži žene da započnu biznis, a sa druge strane kroz programe prekvalifikacije hoćemo da popunimo te specifične praznine na tržištu rada, jer postoji velika potreba za radnom snagom, posebno u sektoru usluga, u IT industriji, turizmu i ugostiteljstvu“, rekao je Ivanišević.
On je dodao da uskoro započinje ciklus konkursa Sekretarijata za privredu i turizam u domenu prekvalifikacije i dokvalifikacije, za koje će u 2023. godini biti opredeljeno preko 20 miliona dinara za IT sektor, kao i da je u planu isti iznos do kraja godine i za sektor usluga u ugostiteljstvu i turizmu.
„Narednu godinu bismo posvetili sticanju novih znanja u sektoru zapošljavanja kako bismo mogli da odgovorimo privrednom razvitku koji je pred nama i potrebama tržišta rada“, naveo je sekretar Ivanišević.
Na događaju je predstavljen program startap akademije, kao i organizatori i predavači.
Program startap akademije je podržan od strane Sekretarijata, koji je učestvovao u kreiranju njegovog koncepta, sa ciljem da doprinese jačanju poslovnih snaga žena, razvijanju i osnaživanju kapaciteta žena zaintersovanih za samozapošljavanje u startap procesu, pri čemu prva faza podrazumeva okupljanje učesnica iz deset gradova i opština na teritoriji AP Vojvodine –iz Subotice, Sombora, Temerina, Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Vršca, Pančeva, Rume i Sremske Mitrovice.
Projekat ima i specifične ciljeve programa obuke, koji pored jačanja samopouzdanja i samovrednovanja žene, te sticanja osnovnih znanja iz oblasti preduzetništva mikro i malih preduzeća, podrazumevaju i osnaživanje žena za ulazak u preduzetništvo, sticanje osnovnih pravnih znanja za pokretanje malog biznisa, analizu poslovnih ideja, istraživanje tržišta, profilisanje ciljnih grupa i poslovne komunikacije u biznisu, kao i definisanje jedinstvene strategije prodaje.
Prema rečima organizatorke i autorke projekta Indire Popadić, poslovne konsultantkinje, mentorke i preduzetnice, rezultat programa obuke jeste da sve učesnice steknu „know-how“ kroz teorijska znanja i samostalno izrađen akcioni plan za sopstveni biznis.
Obuka traje tri meseca, uz kombinovanu, odnosno hibridnu nastavu, dok će druga faza projekta obuhvatiti i žene iz manjih lokalnih samouprava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena