Yunet
 

Društvo

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Čikagu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. februar 2023. • 12:54 •

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Čikagu

Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u SAD, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu.

Patrijarha, u čijoj pratnji su bili episkop kanadski Mitrofan, protojerej-stavrofor Velibor Džomić i protođakon Dragan Radić, u porti hrama u petak su dočekali episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin, sa sveštenstvom Sabornog hrama i mnogobrojnim parohijanima, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.
Najmlađi članovi parohije, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali su patrijarha hlebom i solju, po tradicionalnom običaju iz starog kraja Usledio je svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.
Patrijarh srpski Porfirije je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici Akademije Svetog Save su izveli bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom, navodi SPC.
Patrijarh je domaćinima zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture.
Patrijarh je zatim otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji.
Patrijarh Porfirije sutra će služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Menhetnu i to će biti prva služba koja će posle sedam godina biti služena u njujorškom hramu Svetog Save.

 

Izvor: Tanjug

Foto: SPC

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad