Yunet
 

Društvo

Dragana Milošević kuma školske slave OŠ „Prva vojvođanska brigada“

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 27. januar 2023. • 15:53 •

Dragana Milošević kuma školske slave OŠ „Prva vojvođanska brigada“

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u OŠ „Prva vojvođanska brigada“ u Novom Sadu bila kuma školske slave – Svetog Save.

Nakon osvećenja kolača i uvodnog izlaganja direktora škole Olivera Stojanovića, obratila se i Miloševićeva, ističiću činjenicu da joj je danas pripala velika čast i privilegija da bude kuma slave u školi koju je pohađala.
„U ovom  hramu obrazovanja imala sam dva puta tremu“, rekla je Dragana Milošević, dodajući da je prvi put to bilo pre 33 godine, kada je bila upisana kao đak prvak, a danas drugi put, kao kuma školske slave, u školi koja je obeležila njeno detinjstvo, dala obrazovanje i iz koje je krenula putem kojim je davno hodio Sveti Sava.
„Sava je celog svog života propovedao obrazovanje kao putokaz, jer je i sam bio večiti arhitekta, graditelj naših crkava i države, opismenio je narod, duhovno ga uzdizao, i to jeste deo naše istorije i ideal naše budućnosti. Danas smo okupljeni svi ovde, kako bismo slavili njegova dela i postojanje, i kako bi upravo deca pokazala taj odnos prema svetitelju da bi i ona sama sutra bili podjednako dobri graditelji, požrtvovani, hrabri, čestiti, ambiciozni ljudi, sa moralnim načelima, ispunjeni poštovanjem i ljubavlju“, istakla je Miloševićeva.
Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što ova škola danas ima skoro duplo više đaka nego pre tri decenije, što je na ponos svih, naročito učitelja, nastavnika i profesora, koji su upravo stazama svetosavlja i pravoslavlja nastavili da neguju i obeležavaju 27. januar, školski praznik našeg Svetog Save, jer se na taj način čuva tradicija i istorija i sva ona načela kojima nas je učio, kako bismo smo svi mi to prenosili na generacije posle nas.
„Ulaganje u obrazovanje jeste ulaganje u budućnost, a to jesu naša deca, i zato Pokrajinska vlada snažno podržava rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju brojnih ustanova obrazovanja, a nedavno smo najavili i kompletnu rekonstrukciju OŠ ′Miloš Crnjanski′ u Novom Sadu“, naglasila je Dragana Milošević i pozdravila prisutne uz himnu „Uskliknimo s ljubavlju“.
U ime Grada Novog Sada, obratila se predsednica Skupštine Jelena Marinković Radomirović, dok je direktor Oliver Stojanović izneo brojne podatke o uspehu đaka i nastavnika te škole.
Svetosavska priredba bila je uveličana nastupima hora i solista škole, a učenica osmog razreda Lana Zorjan izvela je na violini numeru s kojom će uskoro nastupiti i na beogradskom „Kolarcu“.
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena