Yunet
 

Društvo

Održan pomen žrtvama Novosadske racije kod spomenika "Porodica"

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. januar 2023. • 15:22 •

Održan pomen žrtvama Novosadske racije kod spomenika

U znak sećanja na žrtve zloglasne akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine, Vojske Srbije, Jevrejske opštine Novi Sad, kao i potomaka žrtava položili su vence na spomenik Porodica na Keju žrtva racije u Novom Sadu i spustili ih u Dunav.

Prisutnima na obeležavanju 80. godišnjice Novosadske racije, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, obratio se i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
"Na žalost, Novi Sad je naučio da živi sa večnom tugom zbog nevinih žrtava, njih više od 1300. Cele porodice su stradale i nestale u ledenoj vodi Dunava. A bili su krivi u bolesnim umovima okupatora samo zato što su bili druge vere i nacije. Novi Sad je naučio da ima svoj tužni januar baš ovde, kraj spomenika Porodica. On je simbol sećanja na najtužnije dane u istoriji našeg grada, ali i opomena da ljudsko uvek mora da pobedi i da prevlada nad mržnjom i neljudskim", rekao je Đurić.
Pomen u ime Jevrejske zajednice održao je vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel, a pomen Srpske pravoslavne crkve služio je vikarni Episkop valjevski Isihije.

Izvor:RTV

Foto:Pokrajinska vlada

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena