Yunet
 

Društvo

Od ove godine i naši gradovi u projektu EU URBAKT za unapređenje urbanog razvoja

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. januar 2023. • 18:33 •

Od ove godine i naši gradovi u projektu EU URBAKT za unapređenje urbanog razvoja

Lokalne samouprave iz Srbije mogu do 31. marta da dostave predloge svojih projekata za program Evropske unije (EU) URBAKT, putem koga imaju mogućnost da nađu partnerske opštine i gradove u EU i da iz njihovih iskustava uče o unapređenju kvaliteta života svojih građana, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije (MEI).

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je ocenila da je za Srbiju veoma dobra vest to što je prva među državama Zapadnog Balkana dobila priliku da učestvuje u programu URBAKT, jer će to našim gradovima omogućiti da zajedno sa gradovima širom Evrope dođu do najboljih rešenja za poboljšanje kvaliteta života svojih građana.
"U Evropi 75 odsto stanovništva živi u urbanim naseljima, tako da su zapravo gradovi nosioci promena u društvu a ovaj program podržava taj potencijal, pomaže gradove i opštine da odgovore na savremene izazove organizacije i kvaliteta života u velikim naseljima", rekla je ona.
Dodala je da URBAKT podstiče gradove da svojim stanovnicima omoguće da imaju čistiju životnu sredinu, bolji javni prevoz, socijalnu zaštitu koja bi više odgovarala potrebama ugroženih kategorija građana.
Program URBAKT već 20 godina podržava gradove i opštine širom Evrope da putem razmene znanja i iskustava rešavaju komunalne probleme i tako doprinesu sopstvenom razvoju a podršku ovog programa do sada je iskoristilo više od 1.000 gradova Evrope.
 

Foto:RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena