Yunet
 

Društvo

Budžet opštine Vrbas za 2023. godinu veći od dve milijarde dinara

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 29. decembar 2022. • 19:47 •

Budžet opštine Vrbas za 2023. godinu veći od dve milijarde dinara

Budžet opštine Vrbas za 2023. godinu iznosiće 2,034 milijarde dinara.

Budžet je usvojen na današnjoj sednici Skupštine opštine zajedno sa rebalansom budžeta za ovu godinu. U budžetu za 2023. godini su predviđene značajne kapitalne investicije, a najviše novca biće izdvojeno za završetak radova za izgradnju pozorišta i parterno uređenje centralnog trga u Vrbasu, završetak izgradnje Doma kulture i sportskih terena sa tribinama u Ravnom Selu, i izgradnju kanalizacije u Ravnom Selu, Bačkom Dobrom Polju i Kucuri.
Obraćajući se odbornicima na sednici Skupštine, predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević rekao je da i rebalans ovogdišnjeg budžeta i budžet za 2023. godinu predstavljaju svedočanstvo da se vitalni interesi građana nalaze u fokusu opštinske uprave.
- Za nama je vrlo uspešna godina, u kojoj smo uz pomoć Vlade Srbije i Pokrajinske vlade realizovali mnoge projekte u svim naseljima u našoj opštini. Rekonstruisali smo ulice, škole, vrtiće, domove zdravlja, sporske objekte i domove kulture. Izdvojili smo rekordna sredstva za podršku porodici i deci, za razvoj sporta, kulture i obrazovanja. A posebno sam ponosan na izgradnju novog vodovoda za stanovnike Kucure i Savinog Sela. Ulaganje od preko 4,2 miliona evra predstavlja najveću investiciju te vrste u opštini Vrbas u poslednjih 20 godina. Gradnja 14 kilometara vodovoda omogućiće da svih 6.000 stanovnika ova dva naselja, posle dve decenije, dobije čistu i zdravu pijaću vodu - rekao je Rojević.
On je naglasio da je budžet za 2023. za 200 miliona dinara veći nego ove godine.
- Rekordnih 2,034 milijarde, koliko će s neutrošenim prenetim sredstvima iznositi budžet za narednu godinu iskoristićemo da još više razvijemo i unapredimo opštinu Vrbas.
Kada smo 2014. preuzeli opštinu sa dugom od 1,6 milijardi dinara, ovaj rezultat nije bio izvestan ni najvećim optimistima. Ali mi smo pažljivo postavili prioritete i ujedinili se oko njih. Da smo dobro radili nedvosmisleno govore prihodi budžeta. Porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u 2023. godini planiran je u iznosu od 880,7 miliona, što je za 34 miliona dinara više nego ove godine. Od čega je porez na zarade 760 miliona dinara. I taj iznos je značajno veći nego ove godine. Porez na zarade u budžetu za narednu godinu uvećan je za 30 miliona u odnosu na ovogodišnje  prihode po ovom osnovu. To znači da su plate nominalno i realno veće. Prosečna plata u Vrbasu danas iznosi 61.186 dinara. Što je duplo više nego pre 10 godina - rekao je Rojević.
U budžetu je za održavanje saobraćajne infrastrukture predviđeno 43,5 miliona dinara. Za finansiranje rada mesnih zajednica sa teritorije opštine planirano je ukupno 87,3 miliona dinara. Za unapređenje komunalne delatnosti 95,5, za poljoprivredu i zaštitu životne sredine 167 miliona dinara. Za predškolsko vaspitanje predviđeno je 360 miliona, što je za 30 miliona više nego ove godine, a za osnovno i srednje obrazovanje 167,2 miliona dinara. Za socijalnu i dečiju zaštitu 151,6 miliona dinara, kulturu 103,9 miliona dinara, a za razvoj sporta 131,4 miliona dinara.
Prema Rojevićevim rečima pored izgradnje pozorišta i završetka Doma kulture u Ravnom Selu, biće izgrađena nadzemna garažu u centru grada, u Bloku 44, gradiće se "južni pravac" kanalizacione mreže u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu i Ravnom Selu, nastaviće se s rekonstrukcijom i unapređenjem energetske efikasnosti škola i vrtića, kao i uređenjem i opremanjem domova zdravlja, ulica i atarskih puteva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad