Yunet
 

Društvo

Novi Sad i ove godine pomogao Fond za lečenje dece u inostranstvu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. decembar 2022. • 11:52 •

Novi Sad i ove godine pomogao Fond za lečenje dece u inostranstvu

Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji.

Budžetski fond je osnovan kako bi se pribavila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata, za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos sredstava za lečenje od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.
Član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić naglasio je da je Grad Novi Sad i ove godine, kao i protekle u taj Fond uplatio 30 miliona dinara.
- Grad Novi Sad, socijalno-odgovornu politiku ne vodi jedan dan, već tokom čitave godine. I ove godine, kao i prethodnih šest, zahvaljujući odgovornim Novosađanima i stabilnom budžetu Grada uspeli smo da izdvojimo sredstva za Fond za lečenje dece i mladih u inostranstvu. Grad je do sada u Fond uplatio ukupno čak 115 miliona dinara, a zahvaljujući pomoći Fonda, preko dve stotine dece i mladih otišlo u centre za lečenje u inostranstvu, a svetski stručnjaci dolazili u Srbiju zbog operacija - rekao je dr Dragan Stajić i dodao -  Ovo je konkretan korak Grada u podršci politike koju vodi Vlada Republike Srbije, a mi nastavljamo odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i sa Fondom, kojem uplaćujemo sredstva od 2016. godine.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek se zahvalio Gradu i svim Novosađanima na humanom gestu ističući da je to ujedno i primer, odnosno poziv drugim gradovima i opštinama da, ukoliko imaju mogućnost, razmišljaju na ovaj način.
- Ovo je zaista retka situacija da jedna naša lokalna samouprava brine o zdravlju građana sa teritorije cele Republike Srbije. Ministarstvo zdravlja je zaduženo da organizuje i unapređuje zdravstveni sistem Republike Srbije. Mi se, u svakodnevnom životu, najčešće susrećemo sa pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne ili cerebrovaskularne, jer njih najviše ima, oko 40 posto. Ali naravno da i pacijenti oboleli od retkih bolesti zaslužuju istu pažnju i tretman. Država je, u tom smislu napravila veliki pomak i, u odnosu na 2008. godinu kada na računu za lečenje tih bolesti nismo imali sredstava, ove godine imamo 4 milijarde i 600 miliona dinara. Naša projekcija za lečenje retkih bolesti je 12 milijardi danara, tome stremimo i na tome radimo. Svaka donacija nam je izuzetno važna kako bi što više tih pacijenata dobilo adekvatan tretman - izjavio je dr Mirsad Đerlek.

 

Foto: Grad Novi Sad
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad