Yunet
 

Društvo

Tokom pojačane kontrole, otkriveno 2.108 vozača pod uticajem alkohola

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 13. decembar 2022. • 09:14 •

Tokom pojačane kontrole, otkriveno 2.108 vozača pod uticajem alkohola

Rezultati međunarodne akcija pojačane kontrole saobraćaja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na teritoriji naše zemlje, pokazuju da je u upravljanjju vozilom pod dejstvom alkohola otkriveno 2.108 prekršaja, a pod dejstvom psihoaktivnih supstanci 99 prekršaja.

Akcija je sprovedena od 5 do 11. decembra i dat je akcenat na kontroli vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, gde je otkriveno 2.018 prekršaja i psihoaktivnih supstanci, gde je otkriveno 99. Ukupno je zadržano 474 lica, rekao je Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.Ove brojke govore da je saobraćajna policija preduzela maksimalne mere i aktivnosti u cilju otkrivanja izvršenja prekršaja. Brojke govore da još nismo postigli kolektivnu svest i učinili kolektivni napor. Ako imamo 500 lica koja su zadržana, to govori da još imamo one koji upravljaju nepropisno i nebezbedno, rekao je Belencan.
U poslednjih nekoliko dana, kako je naglasio, desile su se saobraćajne nesreće obaranja pešaka na obeleženim pešačkim prelazima u Beogradu u Bulevaru kralja Aleksandra i juče u Novom Pazaru.
"Ove saobraćajne nezgode govore da vozači ne poštuju propise da prilagode brzinu kretanja u zonama pešačkih prelaza, rekao je Belencan.
Prilikom brzine od 50 kilometara na čas - zaustavni put je 25. To znači da od uočavanja pešaka do reakcije prođe skoro 20 i nešto metara, stvara problem, rekao je Belencan.
U narednom periodu treba voditi računa o obavezama vozača prema pešacima, ali moramo podsetiti da su pešaci u obavezi da pre nego što stupe na kolovoz da se uvere da tu radnju mogu da sprovedu bezbedno. Da ne nose slušalice u ušima i upotrebljavaju mobilne telefone, rekao je Belencan.
Od početka godine poginulo je 515 lica u saobraćaju, a od početka decembra 12 lica. Dominiraju vozači kao najugroženija katergorija učesnika u saobraćaju, rekao je Belencan.

 

Izvor: Tanjug
 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena