Yunet
 

Društvo

Mirović: Pokrajinska vlada nastaviće sa podrškom krajiškim udruženjima

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. novembar 2022. • 21:12 •

Mirović: Pokrajinska vlada nastaviće sa podrškom krajiškim udruženjima

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se večeras na Skupštini Saveza krajiških udruženja istakavši da je njihova uloga na polju očuvanja i negovanja srpske tradicije i kulture veoma značajna, te da je za nas Srbe najvažnije da se povezujemo i da duh zajedništva uvek živi među nama.

„Krajiška udruženja u Vojvodini predstavljaju jednu vrstu mosta sa onim krajevima, posebno u Republici Srpskoj i BiH, gde Pokrajinska vlada ima veoma aktivno učešće preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Veliki broj Krajišnika se integrisao u društvo, ali su emocijama i uspomenama ostali vezani za svoj kraj, a tamo poseduju i imovinu, i zato je dužnost Pokrajinske vlade da ih podržava, i da im pomaže u ostvarivanju svih prava koja im pripadaju“, izjavio je predsednik Mirović.
Prema predsednikovim rečima, od proširivanja delatnosti Fonda za izbegla i raseljena lica na delokrug saradnje sa Srbima u regionu, Pokrajinska vlada postala je još aktivnija u podršci našim sunarodnicima koji žive u okolnim zemljama.
„Pokrajinska vlada daje veliku podršku aktivnostima svih krajiških udruženja i nastavićemo da pomažemo njihov rad“, naveo je predsednik Mirović.
Uputivši zahvalnost predsedniku Miroviću na bezrezervnoj podršci radu i aktivnostima Saveza, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da ova organizacija na najbolji način predstavlja zavičaj iz kog Krajišnici dolaze, i da je aktivno uključena u razvoj zajednice u kojoj žive, doprinoseći na taj način podsticanju saradnje Republike Srpske i Srbije.
Predsednica Saveza Ranka Srdić Milić istakla je da je ta organizacija osnovana s ciljem očuvanja običaja, kulture, tradicije, nasleđa i identiteta srpskog naroda, dodajući da je danas čine ukupno 22 udruženja članica.
Skupštini Saveza prisustvovali su i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, predstavnici Grada Novog Sada i druge zvanice.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena