Yunet
 

Društvo

Osmaci biraju predmete za završni ispit do 30.decembra

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 4. oktobar 2022. • 10:27 •

Osmaci biraju predmete za završni ispit do 30.decembra

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje za treći test iz, prirodnih ili društvenih nauka biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, saopštili su iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U slučaju da se učenici predomisle i žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, moći će to da učine u školi do 1. februara 2023. godine.
Iz Ministarstva porucuju da je na završnom ispitu, promenjen i koncept bodovanja, s obzirom na to da je promenjen i koncept polaganja trećeg testa na završnom ispitu.
Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.
Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog-maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, podsećaju iz Ministarstva.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad