Yunet
 

Društvo

Ostaje zabrana izvoza mleka,skinuto ograničenje cene

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 30. septembar 2022. • 12:38 •

Ostaje zabrana izvoza mleka,skinuto ograničenje cene

Vlada Srbije produžila je danas zabranu izvoza mleka do kraja oktobra, a u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je Tanjugu da to učinjeno u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za domaće tržište i podrške domaćim poljoprivrednim proizvođacima kako bi dobili što povoljniju cenu mleka.

Kako su naveli, zabrana ne važi za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao članice Otvorenog Balkana.
Vlada je produžila ograničenje cena za ulje, brasno, hleb i svinjsko meso.
Mleko je skinuto sa liste namirnica čija je cena ograničena zbog stanja na tržištu u okruženju i pritiska visokih cena, ali i u cilju nesmetane nabavke mleka za članice Otvorenog Balkana, navode iz Ministarstva poljoprivrede.
Vlada Srbije je danas donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg meso čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug.
Poslednjom Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja važi do kraja septembra, cena kilograma kristal šećera bila je ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara po kilogramu.
Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra bila je ograničena na 128,99 dinara.
Cena svinjskog buta bez kostiju ne sme biti veća od 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,1 dinara, a svinjskog vrata sa kostima 689,7 dinara, svinjske slabine sa kostima odnosno kremenadle 659,45 dinara.
Cene ulja ostale su ograničena na nivou od 15. novembra prošle godine, a maksimalna cena brašna tipa T-500 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 78,65 dinara po kilogramu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad