Yunet
 

Društvo

Prva jesenja cvetna pijaca

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 10. septembar 2022. • 10:43 •

Prva jesenja cvetna pijaca

Na prvoj „Novosadskoj cvetnoj pijaci„ u ovogodišnjem jesenjem ciklusu, Novosađani imaju priliku da tokom dva dana nabave sve što je potrebno za jesenje uređenje bašta i balkona, a osim opreme za hortikulturu, cveća i sadnica, mogu da se opskrbe i zdravstveno-bezbednim sadržajem.

U jesenjem periodu aktuelne su sadnice voća, listopadnih i četinarskih vrsta i žbunja, kaktusa, perena kao i tikvice i lukovice koje se mogu zasaditi za sledeću godinu - rekla je potpredsedica Pokreta gorana Novog Sada i organizatorka Cvetne pijace Dušica Milenković. - Jedan mali deo je posvećen rukotvorinama i starim umetničkim zanatima, kao i izlagačima domaćih proizvoda, poput meda i proizvoda od organskog voća, povrća i žitarica. Prijavljeno je 80 učesnika, od čega najveći deo pokriva hortikultura. Svoje rukotvorine predstaviće petoro zanatlija, a proizvode poput humusa, meda, začina i testenina izložilo je 19 proizvođača.
Na tezgi Veronike Štrbac iz Temerina izložen je bogat program jesenjih cvetnica, nešto manje sobnog cveća i kaktusa koji se, kako kaže Veronika, najbolje prodaju. Njihova cena se kreće od 200 do 400 dinara. Baštenske vrste, poput raznih žbunova, lavande, ruzmarina ili santolina, mogu da se nabave po ceni od 250 do 300 dinara, dok od sobnih vrsta najviše ima puzavica, fikusa i filadendrona, čije se cene kreću od 300 do 1.000 dinara.
Jesenjih vrste, kao što je cvet dan i noć košta oko 40 dinara, hrizantema od 200 do 400 dinara, a ima i citrusa, od kojih je najzasupljeniji limun po ceni od 2.000 do 2.500 dinara. Indijski jorgovan košta 1.200 dinara, karioteni 800, hortenzija oko 1.000 dinara, a sobne poput hibiskusa od 500 do 3.000.  Na jednom štandova izložene su glinene saksije, vaze i šolje grnčara Zorana Trbića iz Sremske Mitrovice. Njihove cene se kreću od 100 pa do 450 dinara.
Tu je i domaća kozmetika Jelene Stojiljković kao što su sapuni po ceni od 150 do 350 dinara, melemi koji staju od 550 do 1.000 dinara, kao i domaće mirišljave sveće po ceni 450 dinara. Mnogo je i štandova sa pletenim baštenskim nameštajem, kao i šivenim odevnim predmetima. Posetiocima Marina Almaj nudi originalne dekorativne predmete izrađeni od prirodnih materijala i biljaka u staklu, ramove na pločastim podlogama. Cene ovih dekorativnih predmeta kreću se od 1.000 pa do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od veličine samog rada i količine utrošenog materijala.
Velike su gužve oko tezgi sa cvetnim vrstama, a mnogo je i onih koji razgledaju i pazare baštensku i sobnu dekoraciju, zemlju za rasađivanje biljaka i domaće specijalitete. Posetioci su mahom redovni, pa tačno znaju šta žele i gde mogu da pronađu željenu robu. Jedna od njih je Jasmina Hrća iz Kisača, koja, kako kaže, ne propušta nijednu Cvetnu pijacu.
 Ovde dolazim jer u malom mestu kao što je Kisač nemam tako širok izbor sezonskog cveća i baštenske opreme. Trenutno sam u potrazi za citrusima i maslinama. Cene su ovde, po mom mišljenju, pristupačne, a pošto sam veliki ljubitelj baštovanstva i cveća, spremna sam da izdvojim i veće sume novca..
Cvetna pijaca, kao i uvek, trajaće dva dana. Tako će svi zainteresovani Novosađani koji tokom jučerašnjeg dana nisu stigli da je posete moći to da učine danas od 8 do 19.30 časova.
 

Izvor:Dnevnik.rs/Foto:Dnevnik.rs

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad