Yunet
 

Društvo

Restrikcija neće biti,ali biće preporuka za manju potrošnju

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 26. avgust 2022. • 13:59 •

Restrikcija neće biti,ali biće preporuka za manju potrošnju

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Smederevu da restrikcija električne energije neće biti, ali da ministarstvo radi na preporukama za smenjanje potrošnje, kako bi se smanjili troškovi uvoza struje i gasa do kraja grejne sezone.

"Restrikcije nismo imali ni prošle zime kada je elektroenergetski sistem doživeo kolaps, pa ih neće biti ni sada i država se trudi da obezbedi sve što nam je neophodno, ali su troškovi ogromni", rekla je na pitanje Tanjuga da prokomentariše tvrdnje u javnosti o restrikcijama, nakon obilaska gradilišta rezervoara za naftne derivate u Smederevu.
Ministarka je naglasila da je procena bila da će do kraja marta biti potrebne 3,5 milijarde evra za struju i gas, ali da cene na tržištu "divljaju", tako da je već danas jasno da nije moguće proceniti koliki će ti troškovi biti.
"Već danas prosečna cena za EPS u avgustu nije 450 evra nego 550 za megavat čas. Zato je poruka građanima i privredi da se država maksimalno trudi da obezbedi dovoljno novca kako bismo mogli da imamo sve što nam je potrebno do kraja grejne sezone i zato ministarstvo radi na preporukama kako da smanjimo potrošnju električne i toplotne energije u naredna dva-tri meseca u javnim preduzećima, privredi, opštinama i domaćinstvima", rekla je Mihajlović.
Ministarka je kazala da je obezbeđen veći deo od neophodne 3,2 milijarde kubnih metara gasa.
Dodala je da će uprkos visokoj ceni gasa koji je iznad 3.200 evra za 1.000 kubnih metara uvoz biti nastavljen, kako bi sva skladišta kod nas i u Mađarskoj bila napunjena.
Ona je naglasila da je danas cena struje na evropskom tržistu 702 evra za megavat čas.
"Mi smo juče uvezli osam odsto našeg konzuma struje i sada kada je leto uvozimo između pet i 12 odsto naših potreba. Zimus ćemo nastaviti da uvozimo struju, ali imamo i razgovore sa Mađarskom i Azerbejdžanom da obezbedimo dovoljnu količinu koja nam je potreba do marta iduće godine”, navela je Mihajlović.
Ministarka je rekla da se ugalj za potrebe EPS-a uvozi iz BiH, Rumunije i Bugarske, ali je dodala kako je bilo problema s tim uvozom koji se sada rešavaju.
“Ugalj iz BiH je ugovoren na 800.000 tona. Dvadesetak procenata je uvezeno do sada, jer je bilo nekih problema na graničnim prelazima, ali su rešeni i sada se nadamo da će ići dinamikom kako treba”, objasnila je ona.
Ponovila je da je Srbija ponudila pomoć Bugarskoj da se obezbedi plovnost Dunava, kako bi barže mogle da dopreme 1.2 miliona tona mrkog uglja koliko je ugovoreno do marta sledeće godine.
Mihajlović je izrazila uverenje da će Ministarstvo građevinarstva, saobracjhaja i infrastrukture rešiti taj problem sa kolegama iz Bugarske, kako bismo počeli što pre da dobijamo taj ugalj.
“To nije zavisilo od nas, ali država ima saradnju sa Bugarskom i verujem da ćemo taj problem rešiti”, dodala je ministarka energetike.
Prema podacima Ministarstva koje je Tanjug dobio, juče je počela plovidba brodova na sektoru Belene u Bugarskoj, ali još uvek nema pune dubine plovnog puta koji bi omogućio prevoz uglja u punom kapacitetu brodova.
Dodaje se da su ugovorene potrebne količine uglja za ovu zimu i da se značajne količine već dovoze Dunavom iz Rumunije i železnicom i drumom iz okolnih zemalja.
Na pitanje Tanjuga kakava je situcaija s peletom na tržištu, Mihajlović je rekla da država čini sve da obezbedi dovoljne količine, kako tokom grejne sezone ne bi bio opterećen elektroenergetski šitem.
„Zato smo zabranili izvoz, ograničili cenu, zamolili vojsku da prokrči neke stare puteve u kopnenim zonama, kako bi Srbijašume i peletari imali dovoljno drveta da ga proizvedu. Sve resurse smo angažovali, ali se potpuna stabilizacija tržišta peleta može očekivati za nekih pet do 15 dana“, najavila je ministarka.
Ona je naglasila da je prema nadzoru koji je sprovelo Ministarstvo u 30 preduzeća na teritoriji 15 lokalnih samouprava u 10 je bilo peleta, u 10 su upisivali kupce za isporuku u narednih sedam dana, u osam je bilo problema sa peletom, ali je rečeno da ga očekuju u septembru, a u tri su pokušali da prodaju pelet po mnogo višim čenama od propisanih i tamo su upućeni inspektori.
„Nismo hteli da pustimo da drva i pelet tek tako funkcionišu na tržištu, jer bismo onda imali problem u elektroenergetici. Procena je da je do sada 40 odsto domaćinstava nabavilo pelet. Sva domaćinstva koja žele da koriste pelet, njih je 110.000, ona koja nisu do sada nabavila imaće mogućnost da ga nabave po ograničenoj ceni“, najavila je Mihajlović.

 

Izvor: Tanjug

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad