Yunet
 

Društvo

Deca sa Kosova i Metohije posetila Pokrajinsku vladu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. avgust 2022. • 15:54 •

Deca sa Kosova i Metohije posetila Pokrajinsku vladu

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić bio je danas domaćin deci sa Kosova i Metohije koja borave u višednevnoj poseti Vojvodini.

Pedesetoro mališana iz Leposavića, Leška, Sočanice i Kamenice tokom petodnevne posete imaće priliku da obiđu Novi Sad, Vrbas i druge gradove u Vojvodini, fruškogorske manastire i najznačajnije kulturno-istorijske institucije.
Poželevši deci sa Kosova i Metohije dobrodošlicu, potpredsednik Ćurčić im je poručio da se u Pokrajinskoj vladi, čiji su danas gosti, ali i celoj Pokrajini Vojvodini, osećaju kao svoji na svome.
„Pre svega kao roditelj, pa tek onda kao potpredsednik Pokrajinske vlade, želim da istaknem da je zadatak nas odraslih da vam obezbedimo srećniju i bolju budućnost, a vi treba da budete vredni, željni novog znanja, da učite, slušate roditelje i, što je najvažnije, da verujete u sebe“, rekao je potpredsednik Ćurčić i poručio im da su danas deca, a sutra odrasli ljudi i odgovorni građani, u čijim je rukama razvoj zemlje i naša budućnost.
On je dodao da nije lako danas biti Srbin na Kosovu i Metohiji, gde se bezbednosna i životna situacija za naše građane pogoršava, ali da država Srbija, sa predsednikom na čelu, preduzima sve da ti uslovi budu podnošljivi.
Potpredsednik Ćurčić je gostima poželeo da tokom boravka u Srpskoj Atini obogate svoje znanje o kulturi i istoriji naše Srbije, da upoznaju nove prijatelje i da odavde ponesu uspomene za ceo život.
„Vi ste nama veoma dragi gosti, i ova institucija je uvek otvorena za vas“, naveo je Ćurčić i poručio im da lepe utiske odavde prenesu svojim vršnjacima u južnoj srpskoj pokrajini.
Petodnevni boravak dece sa severa Kosova i Metohije organizovali su opštine Vrbas i Leposavić i Crkveni  odbor crkve u izgradnji Car Konstantin i carica Jelena u Kamenici.
Miodrag Radovanović iz sela Kamenica u opštini Leposavić, kao jedan od organizatora posete, zahvalio je Pokrajinskoj vladi na gostoprimstvu, istakavši da je boravak u Vojvodini za decu sa Kosova i Metohije višestruko važan. On je dodao da među njima ima onih bez roditeljskog staranja, iz višečlanih porodica, ili sa bolesnim roditeljima.
Predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević kazao je da je ta opština nedavno bila domaćin srpskoj deci iz regiona, a da su sada ugostili mališane sa Kosova i Metohije.
„Ova deca su oličenje dobrote, časti, požrtvovanosti i hrabrosti, i zbog toga nastojimo da im izađemo u susret, jer žive u specifičnim i teškim okolnostima“, rekao je Rojević ističući da Republika Srbija radi na tome da deca sa Kosova i Metohije imaju podjednake ulove za život kao ona u severnoj srpskoj pokrajini.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena